Йотова очаква по-сериозно влияние на ГЕРБ в следващото правителство

0
46
Илияна Йотова Снимка: архив

Има добри министри, но и не дотам добри, коментира вицепрезидентката настоящия кабинет

Очаквам по-сериозно влияние на ГЕРБ в следващото правителство, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Вероятно ще има смени както на министри, така и в процеса на взимане на решения. Не зная дали ще се стигне до коалиционно споразумение, по-скоро не”, допълни тя.

Според Йотова от приоритетите на следващия мандат ще зависи дали правителството ще е по-добро. „Очевидно има добри министри, но има и не дотам добри”, заяви Йотова.

По думите ѝ до края на годината има няколко важни задачи пред държавата. „На първо място трябва да потвърдим това, че сме готови да завършим целия цикъл за присъединяването ни към Шенген. На второ място, това, което мен ме безпокои, е, че не виждам никаква подготовка за присъединяването ни към еврозоната. Твърде оптимистично е това да се случи през 2025 г., но дори да стане, българските граждани няма да са подготвени”, заяви Йотова.

По отношение на споровете за това кой трябва да бъде външен министър след ротацията вицепрезидентът заяви: „В редовното правителство на Кирил Петков имаше опит за две външни политики и достатъчно скандали между тогавашния министър-председател и външния министър. Нека да не изпадаме в другата крайност – да имаме и лична външна политика. Министър-председателят Денков направи гаф с това изказване. Имаме нужда от много сериозна личност за външен министър, с контакти в Европа”, заяви Йотова и допълни, че оценява Мария Габриел като добър външен министър за страната.