Калин Стоянов: Антон Златанов остава начело на „Гранична полиция“, той е изключителен професионалист

0
143
Антон Златанов Снимка: 24 часа

Категорично заставам зад исканията на служителите от МВР за по-високи заплати и по-добри условия на труд, каза вътрешният министър

„Категорично заставам зад исканията на служителите от МВР. От министерството направихме своето предложение за бюджета. Надявам се на разбиране от страна на министъра на финансите. Искрено се надявам исканията ни да бъдат чути и удовлетворени“, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Във вторник служителите на МВР започнаха протести в цялата страна. Протестите се организират от синдикалната федерация. Служителите в министерството искат минимум 10% увеличение на заплатите в новия бюджет, като засега недоволството им ще бъде само като предупреждение към правителството.

„Исканията ни не са само за увеличаване на заплати, а и други, свързани със средата на работа“, поясни вътрешният министър.

„Гл. комисар Росица Димитрова е добър професионалист и ще остане в системата на МВР. Относно смяната аз не правя самоцелни уволнения и назначения. Всяка промяна ще става на база на анализ на резултатите“, коментира той смяната на шефката на ГД „Гранична полиция“.

На мястото на Димитрова бе назначен Антон Златанов, което предизвика реакции от феновете на ПП/ДБ.

„Не очаквах такава реакция, когато назначих Антон Златанов. Искам да потвърдя, че той е изключителен професионалист и според мен беше буферът между протестиращите и полицията на 2 септември 2020 г. Гласували сме му доверие и той вече започва да го оправдава. Златанов е човек с много опит и ще се справи“, коментира Стоянов.

Вътрешният министър потвърди, че Златанов ще продължи да бъде директор на ГД „Гранична полиция“.

„Ситуацията на границата и към момента е динамична. През последното денонощие са отблъснати между 600 и 700 опита за незаконно преминаване. Мигрантите стават изключително агресивни“, каза още Стоянов.

„Мястото на България категорично е в Шенген. Изпълнили сме всички критерии, които са поставени към нас и се надяваме до края на годината да бъдем приети в шенгенското пространство“, заяви министърът.