Калин Стоянов: Скандалът с Живко Коцев нанесе тежка репутационна щета на МВР

0
159
Калин Стоянов и Нанси Фезер Снимка: бта

Министърът благодари на германската си колежка Нанси Фезер за подкрепата ѝ за влизането на България в Шенген

Благодаря на вътрешния министър на Германия Нанси Фезер за подкрепата ѝ за влизането на България в Шенген. Ние сме на правилния път и посока. Посещение на германски федерален министър у нас не се е случвало от далечната 2008 г. Това каза служебният вътрешен министър Калин Стоянов пред журналисти след съвместното им посещение на ГКПП Капитан Андреево.

„За нас това е индикатор, който ни показва, че сме в правилната посока. Искам да уверя всички, че ситуацията по българско-турската границата продължава да е изключително спокойна. От началото на годината границата нелегално са опитали да минат 7 хиляди чужденци, като за същия период на миналата година броят им е бил 27 хиляди. Показахме на нелегалните мигранти, че изобщо не трябва да тръгват насам, защото няма да могат да прекосят границата“, добави вътрешният министър.

„За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критерии, поставени от ЕК за шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха покрити още миналата година, затова ние категорично заставаме като правителство зад пълноправното членство на страната в Шенген“, заяви Нанси Фрезер.

Журналисти от Германия попитаха вътрешния министър за случаите на насилие и нарушаване на човешките права на мигрантите, показвани в техни разследвания от българската граница.

Мога да ви уверя, че от момента, в който поехме МВР през юли миналата година, такива случаи са единици. Всички случаи се разследват, нито един няма да остане неразкрит, защото искаме да спазваме правата на гражданите, увери Калин Стоянов.

Като тежка репутационна щета за Министерството на вътрешните работи определи вътрешният министър скандала с бившия главен секретар Живко Коцев.

„Нашата задача сега е максимално бързо да оправдаем очакванията на българските граждани и на нашите европейски партньори. Искам да поздравя ДАНС, прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията, които през последните месеци бяха остро критикувани. С тази тяхна операция те показаха, че могат да действат в синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта“, добави Калин Стоянов./Novini.bg