Лют скандал около комисията за полицейско насилие, ГЕРБ напуснаха залата

0
1565
Снимка: Блиц

Мнозинството отхвърли предложението Младен Маринов да участва в нея. „Поредното дъно на новите варвари. Болшевизъм“, коментираха от ГЕРБ

Лют скандал се разрази в Народното събрание по повод сформирането на комисия, която да разследва евентуално полицейско насилие на протестите миналото лято. Това стана по искане на депутата от ИБНИ Николай Хаджигенов.

„Виждам във вас сериозен напредък в риториката ви. След като ги атакувахте, че са еничари, сменили сте темата, вече сте по-благослконен към полицаите и сте се насочили към техните ръководители. Още повече като добър адвокат, поне така вие твърдите, не би следвало да издавате присъди от тази трибуна, не би следвало да казвате резултати и да правите внушения, преди комисията да е извършила съответните проверки и да излезе със съответните констатации. В противен случай ние правим внушения, които още не са доказани. А това не бива да се случва. Ако така тръгне един процес, къде е правосъдието тук и къде е състезателното начало, къде е презумпцията за невиновност“, допълни той.

„По отношение на полицейското насилие – аз като министър и като гражданин, който следях процеса, постоянно гледах излъчвания как немирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители. В цял свят, когато не се изпълни полицейско разпореждане и явно се нападат полицейски служители, та било то с водно оръдие или воден пистолет, но това не бяха определено водни пистолети, а бяха запалителни вещества, камъни, метални тръби. Полицейските служители могат да използват помощни средства и сила. Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращ гражданин. Аз видях немирно протестиращи да бият полицай“, допълни Маринов.

По искане на Стоян Мирчев от БСП предложението на ГЕРБ Младен Маринов да е член на комисията бе отхвърлено.

Предложението на социалиста бе подложено на гласуване и прието с мнозинство от БСП, ИТН, ДПС, ДБ и ИБНИ. Това е истински прецедент в парламента, тъй като всеки един народен представител има право да членува в комисия или да бъде ръководител. Според гласуващите срещу Маринов, той бил в конфликт на интереси, защото по време на протестите е бил вътрешен министър и бил пристрастен.

Тома Биков запита как тогава хора като Хаджигенов и Арман Бабикян могат да бъдат част от тази комисия, като дори са били лидери на тези протести? Председателката на парламента Ива Митева обяви, че когато има предложение от депутат, то трябва да бъде гласувано. Десислава Атанасова от ГЕРБ ясно цитира закона и посочи нарушението на Митева, но и това не беше отчетено.

След размяна на остри реплики Тома Биков обяви, че той също се отказва да членува в тази комисия и им пожела успех. Всички народни представители на ГЕРБ напуснаха залата.

На трибунка в Народното събрание Томислав Дончев определи случилото се като ограничаване на човешки права. Изцяло в стилистиката на „бивши хора“, заяви той. Дончев заяви, че вместо да се работи в полза на хората и да се направи нещо, за да се подобри работата на една или друга институция, основна цел е да се „чегъртат“ хората. „Знаете ли как се казва това – болшевизъм“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

600 хиляди български граждани, представлявани от 63 депутати на ПГ на ГЕРБ-СДС, бяха лишени от представителство в парламентарна комисия. Това е грубо нарушение на конституцията и правилника. До този момент никой никога не си е позволявал да гласува против волята на ПГ за персонален състав. Случващото се в парламента днес е поредното дъно, което достигнаха новите варвари в 46-ото Народно събрание, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинга.