Кирил Петков не казва истината, Канада получила искането му за отказ от гражданство на 19 август, а не през април

0
697
Снимки: фейсбук/ К. Крумов

Кантората на нотариус Механджийска, която заверила искането на Петков през април, е във входа, където е офисът „Да, България“, сред чиито учредители е Петков.

Преди 4 г. Механджийска и дъщеря й бяха пребити наблизо

 

Красимир Крумов

Към днешна дата министър Кирил Петков не казва истината за своето гражданство. Справката, която направих, показва, че искането за отказ от гражданство е постъпило официално на 19 август. Още същия ден му е даден ход. Г-н Петков е уведомен, че ще получи отговор по пощата в тримесечен срок. Прилагам скрийншотове от портала на канадското правителство, съобщи във фейсбук журналистът Красимир Крумов.

По-рано днес икономическият министър изпрати изявление до медиите, в което твърди, че вече няма двойно гражданство. Затова го уведомили лично канадските власти още миналия петък, като документите за този факт били изпратени в Румъния.

Петков прилага и документ, от който става ясно, че на 21.04.2021 е изпратил своето волеизявление за отказа му от канадско гражданство. Като причина Петков е посочил, че иска да става министър.

„България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани“, пише Петков, без да уточнява от коя дата вече не е канадски гражданин. Важното в казуса е дали към момента на назначаването му за министър – 12 май, е бил канадски гражданин, защото така ще е нарушител на конституцията.

Любопитното е, че нотариус Валентин Механджийска, която е заверила искането на Петков за отказ от канадско гражданство, е регистрирана на адреса на сградата, където е офисът на партията „Да, България“, в чието учредяване участва Кирил Петков. А именно: София, бул. „Драган Цанков“ 12-16. Механджийска е на ет. 1, ап. №3А, а „Да, България“ на ет. 2, ап. 7.

Нотариус Механджийска стана жертва на побой преди 4 години. На 27 юни 2017 г. тя и нейната дъщеря бяха нападнати от двама маскирани на бул. „Драган Цанков“.

Очевидци на инцидента разказали пред БНР, че нападателите са били около 20-годишни. Удряли и ритали двете жени по телата. Побойниците не им задигнали нищо.

Снимка: БНР, архив

Разкритието, че Кирил Петков е подал искане за отказ от канадско гражданство преди дни, а не през април, коментира и шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

оставка
Десислава Атанасова

„Не се доказва с отговор на въпроса: Коя е твоята родина – майка?, дори да е зададен от президент. Не се доказва с копие на заявление за отказ от гражданство и платежно нареждане за административна услуга, каквито бяха разпространени във фб, нито с изявление за „пътуващ документ“, написа във фейсбук Атанасова.

Тя отчита, че единствен валиден документ е сертификат – акт на надлежен орган, в случая министър с дата преди 12.05.2021. При условията на публичност е редно този документ да бъде разпространен, а не други, които не са относими към 12.05.2021 г.

„При проверка на статуса на заявлението на Кирил Петков /с данните, които той публично е разпространил/ в системата на канадските власти е видно следното – документите на Петков са подадени на 19.08.2021 г.“, пише Атанасова и отчита, че е ред на Конституционния съд на България да се произнесе по казуса.