Комисия за Нотариуса и Пепи Еврото ще има и в този парламент

0
30
Снимка: БТА

ГЕРБ и ДПС гласуваха против, но събраха само 107 гласа

Временна комисия за влиянието на Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Пепи Еврото в съдебната система ще има и в 50-ото Народно събрание, решиха депутатите с първото си гласуване в сряда.

Предложението е на ПП-ДБ. Подкрепиха го 117 депутати. Против гласуваха само от ГЕРБ и ДПС, но събраха само 107 гласа.

Комисията ще бъде на паритетен принцип – по трима депутати от всяка парламентарна група.

Мартин Божанов-Нотариуса беше убит в края на януари т.г., а няколко месеца преди това Пепи Еврото избяга от страната. И двамата са свързани с поръчкови дела, нерегламентирани контакти с магистрати и изнудване.

„Поставяме отново този въпрос, защото това са рани, които разкъсват тъканта на обществото. Времето в 49-ото Народно събрание не стигна на комисията да свърши работата си докрай“, каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Тя посочи, че от справка на ГДБОП стана ясно, че в МВР е имало информация за дейността на Нотариуса много преди да избухне скандалът с него след убийството му.

За председатели на комисията бяха предложени Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Златан Златанов от „Възраждане“, но никой не събра гласове. Така комисията за Нотариуса и Пепи Еврото ще се свиква със заповед на председателя на Народното събрание.