Костадин Ангелов: Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър

0
34
Костадин Ангелов

Председателят на Комисията по здравеопазване нарече „политическо отмъщение“ уволнението на директора на „Пирогов“

Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър. Това заяви в „Денят започва“ Костадин Ангелов – депутат, ПГ ГЕРБ-СДС, председател на Комисията по здравеопазване. Той подчерта, че министърът е отговорен за провала с детската болница заради липса на административен капацитет за вземане на решения, за провала на редица проекти, сред които по ПВУ.

„Там загубиха 170 млн. за Протонния център, защото в Министерството на здравеопазването спят зимен сън“, посочи Костадин Ангелов.

Бившият министър на здравеопазването нарече скандала с освободения директор на спешната болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров „политическо отмъщение“ и „разправия по болшевишки“.

„За „Пирогов“. Защо позицията ни е такава? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние винаги сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в „Пирогов“ от арогантното поведение на един съветник в Министерството на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия“, заяви Ангелов.

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна.

„Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на „Пирогов“, нещо което каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ, обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал „за“ тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите, пита Ангелов.

Председателят на Комисията по здравеопазване посочи, че на 28 ноември министър Хинков казва пред БНТ, че изглежда няма да се смени директорът на „Пирогов“, а всъщност ден по-рано е подписал смяната му, се вижда в Търговския регистър.

„Значи той лъже всички и това е опашата лъжа. Разправия по болшевишки“, допълни той.

От Министерството на здравеопазването мотивираха смяната на Димитров с констатираните нарушения в доклад от проверка на звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Докладът е бил представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. По случая са образувани прокурорска преписка и финансова инспекция на лечебното заведение. От МЗ обясниха, че друг мотив за взетото решение е общественото напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники в болницата.

На въпрос ще има ли бойкот на законите заради “Пирогов”, Костадин Ангелов отговори:

„Ние няма да бойкотираме нищо, а ще бъдем много внимателни. Съвестно и професионално ще си свършим задълженията. Всеки законопроект, внесен от Министерския съвет, където счетем, че е нужно да се направят промени, за да служи този закон на хората вярно, ние ще го поправим, за да бъдем на висотата, на която обществото ни е избрало. Няма как да подкрепим бюджета на НЗОК, защото той е направен изключително лаишки. В него си личи непознаване на правилата за работа.“