Лъчезар Борисов: С мерки подобрихме бизнесклимата, но след май нещата тръгнаха надолу

0
77
След май месец икономиката върви надолу.

Тенденцията за ускорено влошаване на бизнесклимата ще продължи и през следващите месеци

Лъчезар Борисов, фейсбук

Лъчезар Борисов

Ето как предприемачите пряко оцениха случващото се в икономиката от началото на 2020 г. Преломната точка е през май 2021 г.

Изследванията на бизнес тенденциите се осъществяват всеки месец от НСИ и дават пряк отговор на случващото се в икономиката. Оценката се прави пряко от мениджърите на предприятията. Здравната и икономическата криза дадоха силно отражение върху общият показател на бизнесклимата, който също се влияеше и от периодите на затваряне на икономиката.

Предприетите мерки през този период и управлението на кризите, намериха отражение в подобряване на бизнесклимата в периода април 2020 г. – май 2021 г. През месец май, общият показател на бизнесклимата достигна предкризисните нива. За съжаление тогава се прекъсва и възходящата тенденция на подобряване на очакванията на бизнеса, направени чрез преки оценки на предприемачите.

Официалните данни на НСИ ясно и отчетливо сочат, че след месец май 2021 г., започва нова тенденция на спад на общия показател за бизнесклимата.

Моята прогноза е, че тенденцията за ускорено влошаване на бизнесклимата ще продължи и през следващите месеци. Изводите и решенията оставям на Вас!