ГЕРБ: Инфлационните мерки на правителството са популизъм, пенсиите се актуализират не от „кражби“, а със заеми

0
136
Снимка: фейсбук

Делян Добрев иронизира твърденията, че инфлацията била привнесена: „В ЕС е 7,5%, а в България – 14,4%“

Популизъм и една огромна безотговорност към бъдещето, мерки в подкрепа на инфлацията. Така от ГЕРБ определиха представените днес антиинфлациони мерки.

Кирил Петков излъгал, че за цялото си управление ГЕРБ са вдигнали пенсиите със 100 лв.

През 2009 беше 140 лв., а в края на мандата беше 350 с добавката. Ние я въведохме, а те я вкарват механично в пенсиите. В дългосрочен план това ще изкриви пенсионната система“, заяви бившият социален министър, а сега – депутат от опозицията, Деница Сачева.

Това, че са спрели някакви кражби за 10 млрд., са лъжи, подчерта тя.

Сачева припомни, че от юли така или иначе предстоеше да се увеличат пенсиите с 6%. „Т.е те са договорили помежду си още 4%. Българските пенсионери ще се почувстват за пореден път използвани. Тези пари не са трайно в приходите на НОИ. Сега разчитат на инфлацията. Пенсиите ще трябва да се финансират със заеми. Не със спрени кражби, г-н Петков, а със заеми“, заяви тя.

Целта на мерките не е да решат инфлацията, а кризата в управлението. Управляващите направо обявиха предизборната кампания. Целта е да си купят малко политическо време. Казаха, че влизали в сила от 1 юли, но Петков като каже „добро утро“, гледаме къде е слънцето. Лъжат серийно и без да им мигне окото. Предстоящата кампания ще струва доста скъпо на българските граждани, които ще платят цената“, обяви и Тома Биков.

Делян Добрев иронизира твърденията, че инфлацията била привнесена: „В ЕС е 7,5%, а в България – 14,4%. Сега е 2 пъти по-висока от там, а с тези мерки може да стане и 3х повече. Еврозоната става невъзможна“, подчерта той.