Магдалена Милтенова: Има поети ангажименти превозваческият бранш да бъде унищожен

0
150
Магдалена Милтенова Снимка: Tribune.bg

Ние в Северна Корея ли се намираме? Ако репресията ще бъде мярката на правителството, това е скандално, казва председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи

Камиони и автобуси блокираха пътища в цялата страна вчера. Вечерта се стигна до напрежение в центъра на София, където шофьорите бяха принудени от полицията да прекратят протеста си.

„Няма да се поддадем на провокации. Затова днес няма да протестираме, няма да има блокади. Ако някъде колегите се самоорганизират, това ще е благодарение на провокациите от вчера. Ние застанахме до полицаите, отказваме да се противопоставим българи срещу българи“, заяви председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

Днес превозвачите трябваше да протестират пред Народното събрание, но няма да излязат на жълтите павета. Милтенова посочи като основна причина за това очакванията за провокации.

„Вчера срещу нас беше осъществена репресия. Имахме разрешение за протестите в София. От Столичната община потвърдиха това. Случилото се вечерта беше скандално, ние обявихме, че ще бъдем там, докато не дойде някой от властта. Когато медиите си тръгнаха, дойде полиция и жандармерия. Имаше заплахи, че ще отнемат шофьорски книжки. Бяхме принудени да напуснем протеста. Търсеше се провокация, очакваше се, че ще направим ексцесии. Явно има поети ангажименти този бранш да бъде унищожен. Настояваме министър Рашков да каже защо бяхме спрени да извършим законното си право на протест при наличието на всички документи“, призова Милтенова.

По информация на бранша има изпратени писма до всички подразделения на „Автомобилна администрация“ за извършване на проверки по списъци.

„Връщаме се в 40-те години. На хората са снимани личните данни, камионите и автобусите. Проверките са започнали на 9 май. В писмото пише да се акцентира по отношение на товарните превози от рискови групи – такова понятие няма. Проверките да бъдат щателно извършени, строги, но обективни. Това, което се случва, е абсолютен скандал. На ротационен принцип ще получават списък с превозвачи, които да проверяват. Ще започнат проверки на всички колеги, които бяха на протеста вчера. Това никога в демокрацията не се е случвало, ние в Северна Корея ли се намираме? Този репресивен апарат се е задвижил. Ако репресията ще бъде мярката на правителството, това е скандално“, не скри притеснението си Милтенова.

И уточни, че тепърва предстоят по-мащабни протести. Към протеста ще се присъедини и таксиметровият бранш.

„Настояваме за мерки за намаляване на ДДС върху всички горива и определяне таван на цените на горивата за 1 година. Имаме и общ проблем с нерегламентираните превози, по който не се работи, въпреки твърденията на правителството, че са ги спрели. Нашата толерантност приключи. Ако нерегламентираното руско приложение продължи да съществува, на 18 май ние ще се присъединим към големия протест на превозвачите“, уточни председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков.

Той добави, че не могат да вдигат постоянно цените и така да компенсират инфлацията и поскъпването на горивата.

„Това са наши общи искания, те не засягат само транспорта. Горивата засягат всеки един български гражданин. Транспортната услуга в най-значителна степен влияе на инфлацията. Всеки плаща скъп хляб заради скъпите горива. Вдигнахме цените, но има насищане, което не можем да минем, защото ще изпаднем от пазара. С около 30% е спадът на работещите в бранша заради лошото икономическо състояние. Отделно нерегламентираният таксиметров превоз дърпа 30-35% от работата“, уточни Цветков.

Превозвачите настояват партньорите от коалицията да уточнят кой каква позиция има по проблемите.

„Да кажат дали правителството е срещу нас, или това е политика на Събев и „Продължаваме промяната“. Браншът винаги е бил отворен за диалог, независимо кой управлява. Провокацията не е наша, не дойде от нас, тя в момента върви срещу нас“, каза още Милтенова.