Майчинството до 2 г. няма да е обвързано с минималната работна заплата

0
46
Снимка: НС

Иван Ченчев от БСП обвини ПП-ДБ в лицемерие

Народните представители отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, свързан с майчинството. Едва 60 депутати гласуваха “за” предложението обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата, предаде репортер на БГНЕС.

Преди гласуването на законопроекта на първо четене нямаше дълъг дебат, а няколко кратки изказвания на депутати от БСП и от “Възраждане”.

Георги Георгиев от “Възраждане” коментира, че парламентарната му група подкрепя предложението, защото според тях семействата, които отглеждат деца, трябва да се подпомагат. Според него това е малка крачка, но е в правилната посока и ще помогне за справяне с демографската криза. Той призова всички партии да подкрепят предложението.

Иван Ченчев от БСП разкритикува ПП-ДБ и посочи, че предизборните им заявки не кореспондират с това, което правят в пленарната зала. Според него, когато става дума за българските граждани, партиите не трябва да се делят, а да подкрепят позитивните мерки, които са полезни за всички. “Вярвам, че ще натиснете зеления бутон”, каза Ченчев.