Меглена Плугчиева и Кирил Ананиев ще бъдат съветници на премиера Главчев

0
207
Меглена Плугчиева

Плугчиева – по външна политика, Ананиев – по финанси

Един от най-успешните български дипломати Меглена Плугчиева и финансистът, който прави десетилетия бюджетите на страната – Кирил Ананиев, ще съветват служебния министър председател Димитър Главчев, пише „24 часа“.

Той ще има близо десетима съветници по разнообразни посоки, макар че щатовете в Министерския съвет от няколко държавни управления насам в политическите кабинети на министър-председателя и вицепремиера са 34 на брой. Като началник на Сметната палата, която ревизира сметките на всички държавни институции и партиите, Главчев е бил безапелационен, че няма потребност от сходен брой назначения.

До Меглена Плугчиева служебният министър председател ще се допитва по външнополитически въпроси. Преди месеци приключи посланическият й мандат в Черна гора, а преди този момент тя оглавяваше българските дипломатически задачи в Швейцария, Лихтенщайн и Германия.

Била е народен представител в три Народни събрания, а в кабинета на тройната коалиция на Сергей Станишев бе вицепремиер по ръководството и контрола на еврофондовете.

За вицепремиер плюс министър на околната среда Плугчиева бе препоръчана в несъстоялия се кабинет на проф. Николай Габровски с мандата на ГЕРБ през 2022 година. Стартът на кариерата в изпълнителната власт на варненката е в държавното управление на Симеон Сакскобургготски като зам.-министър на земеделието – възпитаничката на Лесотехническия институт е защитила докторат по екология на почвите.

Най-дългогодишният бюджетар на страната Кирил Ананиев ще е консултант по финансови въпроси на Главчев. 4 пъти в различни държавни управления е бил заместник на финансовите министри, става титуляр в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

В третия кабинет „Борисов“ пък бе и финансов, и здравен министър – с концепцията да постави ред във фискалните потоци в тази тежка сфера. През годините е бил и секретар по финансова политика на президента Георги Първанов.