Мицкоски: Преспанският договор е реалност, а договорът с България може да се предоговори

0
173
Християн Мицкоски Снимка: фейсбук

Трябва да видим какво става с правата на македонците в България, заяви северномакедонският премиер

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски продължава да смята, че Договорът за приятелство и добросъседство с България може да бъде предоговорен, предаде БТА.

Помолен да коментира позицията на американския посланик в страната Анжела Агелер, че договорът от Преспа и преговорната рамка не могат да бъдат предоговорени, Мицкоски заяви, че ако договорът с Гърция е реалност и част от конституцията на Република Северна Македония, не вижда причина да не предоговори договора с България.

„Ние не преговаряме под диктат и с ултиматуми, така че, ако е могло Договорът за добросъседство (с България) да бъде предоговорен и към него да се добави т. нар. френско предложение (преговорната рамка), не виждам причина да не се добави и някакво друго предложение, което да покрива исканията, които македонците в България имат. Не може да водим политика на двойни стандарти. Ако искаме промяна на конституцията на (Северна) Македония за неколкостотин наши съграждани, които казват, че са част от българската общност, тогава трябва да видим какво става с правата на македонците в България. Трябва да се попитаме защо (българите) искат да са част от нашата конституция, нарушават ли се нечии права? До момента от Европейския съд по правата на човека имаме 14 решения, че правата на македонците в България са нарушени, а няма нито едно решение за нарушени човешки права на българската общност в (Северна) Македония. Уважаваме онези неколкостотин граждани, които казват, че са част от българската общност тук, но молим и българският президент да уважава правата на македонската общност в България“, каза Мицкоски по време на започване на строителните работи на детска градина в община Бутел в Скопие.

В интервю за „Свободна Европа” вчера посланикът на САЩ Анджела Алегер заяви, че предоговаряне на Преспанския договор и преговорната рамка на Република Северна Македония е невъзможно.