Михаил Миков: Дефицит на лява политика и компромиси доведоха до недоверие към лявото

0
16
Михаил Миков Снимка: архив

По думите му механичното обединение на леви формации няма да доведе до нищо

Дефицитът на лява политика и политическите компромиси през последните години накараха хората да се отнасят с недоверие към лявата политика, коментира за БНР Михаил Миков от „Левицата“, бивш председател на БСП, бивш депутат и председател на Народното събрание, както и бивш министър на вътрешните работи.

По думите му механичното обединение на леви формации няма да доведе до нищо.

„Необходимо е ясно да се очертае какво се разбира под лява политика и да има хора, които вдъхват доверие“, смята Миков.

Неговият прочит на резултатите от изборите показва, че тежката загуба на електорална подкрепа за левите идва след период, в който БСП е била опозиция, а според него това е неестествено.

„Този резултат е оценка на поведението ти като опозиция. Необходимо е връщане на доверието с автентична лява политика“, настоя Миков.

Според него изборните резултати означават, че продължава „политиката, в която доминират едрите корпорации, техните интереси, политика, в която отсъства държавата“.

Във връзка със спекулациите за излизане на президента на политическия терен и възможно обединяване на лявото в бъдещ негов проект Миков отбеляза, че засега не е чул държавният глава да подкрепя лява политика, но след изтичането на мандата му той може да „заеме ясна политическо-партийна позиция“.

„Фрагментацията на политическия живот е тежко заболяване. Тя е свързана с липсата на изчистен политически образ“, категоричен е Михаил Миков.