Министърът на енергетиката: Очевидно само ПП и ДБ имат интерес, различен от националния

0
154
Росен Христов

Посредниците, чрез които купуваха руски газ, се опитаха да ни продадат резервирани терминали на десет пъти по-висока цена, каза Росен Христов

Само ПП и ДБ очевидно имат интерес, различен от националния. Посредниците, чрез които купуваха руски газ, се опитаха да ни продадат резервирани терминали на десет пъти по-висока цена. Сега пак успяха да закупят такива терминали, и след като успяхме да осигурим доставки през Турция. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в кулоарите на парламента.Той категорично отрече, че се доставя руски газ. Тази седмица „Булгаргаз“ подписа споразумение за срок от 13 години, с което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „Боташ“.

Христов поясни, че газът, който ще бъде разтоварван в Турция, е този, който щяхме да разтоварваме в Гърция, ако бяхме уговорили повече терминали. По думите му с това решение на практика се осигурява целият необходим капацитет за разтоварване на втечнен газ. Министърът гарантира, че всички танкери, които получаваме, не са с източник Русия.

„Танкерите ще се разтоварват в Турция и ще се транспортират по газопреносната мрежа в България. Досега използвахме ексклузивно гръцките терминали. Всички спекулации за нещо друго са абсолютно необосновани. Няма недостиг на газ, а на инфраструктура. Представете си магистрала, по която само една лента работи”, обясни Росен Христов.

Енергийният министър бе категоричен, че предходното правителство е оставило след себе си хаос и служебният кабинет е бил принуден аварийно да търси газ месец за месец, в постоянно напрежение, без сигурност на доставките и цените. Росен Христов заяви, че в енергетиката нещата са дългосрочни и е нормално да се сключват договори за 10 години и повече.

Той заяви, че търговете за доставчици на природен газ през 2023 г. са приключили. Общо 12 компании са участвали и доставките им са разпределени месец по месец. Съгласно условията няма руски участници, заяви Христов.

„Работим изключително с европейски и американски компании и този газ ще бъде доставен в Турция. Доставчиците на втечнен газ си намаляват разходите, знаейки, че има къде да го разтоварим. Като имаме дългосрочно регистриран капацитет, можем да сключваме дългосрочни преговори“, допълни още той.