МВНР: Посланик Ангелов се е върнал в Скопие

0
28
Ангел Ангелов
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Той бе изтеглен от Северна Македония след побоя над Християн Пендиков

Посланик Ангел Ангелов се е върнал на работа в посолството в Скопие, потвърдиха от Министерството на външните работи пред „24 часа“.

По-рано агенция МИА съобщи, че посланикът ни се е върнал обратно в Скопие,  като се позова на информация на македонското Министерство на външните работи.

Ангел Ангелов бе изтеглен от Скопие след побоя на Християн Пендиков на 19 януари в Охрид.

ГЕРБ/СДС

По време на изслушването в парламентарната комисия по външна политика на 25 януари служебният министър на външните работи Николай Милков каза, че Ангелов ще остане в София, докато в РС Македония не настъпи промяна.

„Българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов ще остане извън страната, докато София не види признаци за промяна. Цинично е да се обсъждат проекти с РСМ, докато Християн Пендиков лежи в болница“, каза тогава Николай Милков.

Ето какво се казва в съобщението на българското МВнР днес:

Министерството на външните работи информира, че посланикът на Република България в Република Северна Македония Ангел Ангелов беше част от официалната делегация на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи г-н Иван Демерджиев, която на 30 януари 2023 г. осъществи посещение в Скопие.

Целта на визитата беше провеждане на разговори с компетентните власти на Република Северна Македония по отношение осигуряване на безопасна среда за организиране и провеждане на чествания на общи за двете държави исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения.

В този контекст и като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения, към настоящия момент Ангел Ангелов е в Република Северна Македония и изпълнява функциите си на извънреден и пълномощен посланик на Република България в съседната държава.