МВР: 33-ма полицаи и 19 граждани са били ранени на протеста на футболните фенове

0
69
Снимка: архив

38 души са били задържани

33-ма полицаи и 19 граждани са били ранени по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16 ноември. Задържаните лица пък са 38. Това са данните на Министерството на вътрешните работи.

Те са ранени, въпреки че са имали защитни средства, каски, оборудване и облекло.

„Причините за получените травми и наранявания на служителите са, че срещу органите на реда са използвани сълзотворен спрей, стъклени бутилки, кенчета от бира и безалкохолни напитки, камъни, клони на дървета, пътни знаци, павета, метални тръби, изкъртени от тротоарите, пиротехнически изделия и други предмети, с които са били застрашени животът и здравето им“, пише министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от депутата на ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

По-голям брой ранени е имало обаче според здравния министър Христо Хинков. От цЦентъра за спешна помощ са изпратени 16 линейки, с които седем ранени са закарани в спешни приемни отделения: по един във ВМА и ИСУЛ и петима в „Пирогов“. Иначе във ВМА са прегледани четирима души, има един хоспитализиран с травма на коляното, а в ИСУЛ са прегледани трима обгазени и седем с контузии. В УМБАЛ „Света Анна“ са прегледани двама контузени, но нито един от тях не е хоспитализиран. Най-много хора са потърсили помощ в „Пирогов“ – 26 души, от които 21 са били в неврохирургичен кабинет, а петима – в травматологичен.

Числата Хинков представя в отговор на въпрос от депутати на ПП-ДБ, като представя данни от лечебните заведения към 6,00 часа в сутринта на 17 ноември.

В Медицинския институт на МВР са прегледани 32-а, а един е приет за лечение в отделението по урология.