Над 30 000 души са били заразени с вируси след кръвопреливане във Великобритания

0
51
Снимка: pixabay

3000 от тях са починали, води се разследване

Тази седмица Великобритания се изправи пред истината за най-голямото здравно бедствие в историята си. Приключило разследване показа, че над 30 хиляди души са били заразени с различни вируси по време на кръвопреливане, включително с ХИВ и хепатит. Три хиляди от тях вече са починали, съобщава Нова тв.

Повечето заразявания са се случвали преди 1990 г., но поредица ръководители на британското здравеопазване и правителства са прикривали истинския мащаб на тази трагедия. Това стана ясно благодарение на обществено разследване, по време на което бяха изслушани хиляди пострадали, техни близки и здравни служители.

Някои разказаха потресаващи истории как са били преследвани и уволнявани от работа, защото са се разболели от СПИН, след като някой им е прелял заразена кръв в болница по време на раждане или операция. Други пък са изгубили децата си, защото са били подложени на експериментално лечение, за което дори не са давали съгласие. Десетки пострадали от кръвния скандал в Англия посрещнаха водещия разследването сър Брайън Лангстаф. За тях написаните от екипа му 2527 страници разкрития бяха дълго чакано възмездие.

„Родители гледаха как децата им страдат и в много случаи умират. Деца виждаха как здравето на един, а понякога и на двамата им родители, се влошава и те умират, което безвъзвратно промени живота им. Хора трябваше да се грижат за своите тежко болни партньори или други членове на семейството, често за сметка на собственото си здраве и кариера”, каза сър Брайън Лангстаф.

Разследващите откриват, че медици умишлено са криели заразявания и са унищожавали документи, за да не им бъде търсена отговорност. Правили са проучвания с деца, страдащи от проблеми със съсирването на кръвта. От 122 включени в тях обаче само 30 са оцелели.

Премиерът Риши Сунак нарече кръвния скандал позор за Великобритания и обеща всички пострадали да получат парични обезщетения. Част от пострадалите не доживяха разследването, но снимките им бяха често показвани, докато то бе представяно.