Нидерландия иска европейска мисия у нас да провери готова ли е България за  Шенген

0
45
Снимка: архив/24 часа

Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, заявиха от ЕК

Нидерландия официално е поискала от Европейската комисия допълнителна мисия за установяване на факти в България, съобщиха за БНР от комисията.

Тя е свързана с ветото на кралството върху присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, на което се противопоставя и Австрия.

За искането на тази мисия преди повече от месец съобщи министърът на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург, а по-късно и служебният премиер Марк Рюте, който изрично подчерта, че очаква от нея обективен, а не „подсладен доклад“ за върховенството на закона.

От комисията заявиха за пореден път, че България и Румъния изпълняват изискванията за пълноправно членство в Шенген и напълно го подкрепят.

„Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, за да гарантира, че решение ще бъде взето възможно най-бързо, включително чрез организиране на мисия за установяване на факти“, казаха още оттам.

В сряда в Нидерландия предстоят предсрочни парламентарни избори. Според проучванията фаворит е партията „Нов социален договор“, оглавявана от Питер Омтзихт. Тя е десноцентристка и макар да е част от Европейската народна партия се противопоставя на бъдещето разширяване на ЕС. „За Омтзихт приоритетите са вътрешнополитически и едва ли може да очаквате положително решение за Шенген“, заяви за „Хоризонт“ евродепутатката София ин’т Велд от „Обнови Европа“.

Не е ясно каква ще бъде позицията на Християндемократическия апел, която, според проучванията, е много близо до „Нов социален договор“, каза Йерун Ленарс, който е неин член и евродепутат от ЕНП. Нидерландските евродепутати от тази политическа група промениха позицията си и вече подкрепят влизането на България. Но решението зависи от това какво ще реши партията в Нидерландия.