Николай Милков: След октомври пред България и Румъния няма да има пречки за Шенген

0
68
шенген
Снимка: архив

Докладът на ЕК за готовността на страната ни за Шенген се очаква в началото на лятото

България е в състояние да изпълни изискванията на Нидерландия за членството на страната ни в Шенген още през лятото, когато се очаква и мисията на Европейската комисия, свързана с изпълнението на специфичните критерии. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков, който участва в семинара за млади дипломати в Сандански.

Първият дипломат на страната ни посочи, че докладът на ЕК за готовността на страната ни за Шенген се очаква в началото на лятото и след октомври пред България и Румъния няма да има пречки за влизане в Шенген:

„Трябва да работим заедно за това да идентифицираме всичко, което нидерландската страна очаква да види в един бъдещ доклад по отношение на върховенството на закона в България. Един доклад, който да включва темите, които са от техен интерес. Когато този доклад излезе, най-вероятно юни или юли, и някъде след октомври ние бихме били в състояние да покрием критериите за влизане в Шенген“.

На въпрос на „Хоризонт“ дали страната ни може отново да наложи вето за започване на преговорния процес за членство в ЕС на Северна Македония, външният ни министър уточни:

„На практика българско вето няма и това е била винаги моята позиция. Ние имаме съвсем ясна позиция, която е основана на това, което ЕС е решил по отношение на тази държава – когато изпълнят тези условия – спазването на правата на човека, на асоцииране, борбата срещу езика на омразата и престъпленията от омраза, тогава пътят им към членство е открит“.

Пред младите дипломати от 17 европейски държави външният министър Николай Милков коментира предизвикателствата пред международната дипломация, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна. Като най-важни той посочи променената среда за сигурност, кризата в енергетиката и инфлацията. Милков цитира и данни от германския сайт statista.com, според който България е на шесто място като размер на военна помощ за Украйна.