Няма да има двойна тарифа за тока

0
57
Снимка: Pixabay

Служебното правителство е категорично, че няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия

Министерството на енергетиката отчита, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока, съобщи Нова телевизия.

Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. „България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток”, пишат от ресорното министерство.

Оттам уверяват, че се полагат всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което би позволило да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносната система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите, уточняват още от енергийното министерство.