Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш, съобщи Кунчев

0
11
Доц. Ангел Кунчев

500 са вече регистрираните в страната случаи

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи в „Денят започва“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение. Към момента не може да се прогнозира пик на заболяването, като очакванията са разпространението на коклюш да отшуми чак към края на годината, допълни доц. Кунчев. Следващата седмица ще влезе в сила и наредбата, с която се изтегля с половин месец първата ваксинация на бебета и се осигуряват ваксини за бременни, които имат желание да се имунизират.

„До момента 21 области имат регистрирани случаи, но до няколко дни ще стигне до всички части на страната, въпрос е и на активно търсене на диагностика. Коклюшът е обхванал цяла Европа и разбира се, че и ние ще влезем в тази картина“, каза доц. д-р Ангел Кунчев, държавен главен инспектор.

„Да се смъкне възрастта и да се разреши като препоръчителна имунизация. Промяната в наредбата в Държавен вестник се очаква да стане до края на месеца“, допълни той.

Според думите му държавата е отговорна за осигуряването на ваксини за имунизационния календар.

„От втория месец до 12 години. За бременните жени ще осигурим ваксини, имаме уверение, че се внасят още днес 2000, а работим и за допълнителни ваксини, защото търсенето в Европа е огромно“, подчерта здравният инспектор.

„Половината от заразените и разболелите са ваксинирани – напълно или частично. Имунитетът, който създава ваксината, не е толкова продължителен и ние се съобразяваме с особеностите на продукта“, каза още той.