Очаква ни студена декемврийска седмица

0
56
Снимка: фейсбук

Температурите падат, ще вали сняг

С придвижването на студен атмосферен фронт от северозапад и оформянето на зона с ниско налягане южно от нас, вятърът в неделя ще е студен и температурите ще се понижават. Следобед термометрите ще се колебаят от 5-6 градуса в крайния северозапад до почти 20 градуса в югоизтока. Денят ще е облачен, с валежи, които сутринта ще са краткотрайни и предимно в Северозапада, а в хода на денонощието ще продължат с по-голям интензитет към Централна и Източна България. Ще има и гръмотевична активност, съобщава Нова тв.

Застудяването привечер и през нощта ще обърне дъжда в сняг. Това ще се случи в планините с най-интензивен валеж с натрупване в Централна Стара планина. Ще вали сняг още в централния и източния Предбалкан, както и в североизтока. С по-малка вероятност ще превали слабо по някои високи котловини в Западна България.

Процесите ще продължат в понеделник до обяд в Родопите, Странджа, Сакар и като цяло югоизтока и тук-там по Черноморието с валежи от дъжд и сняг. В същото време от северозапад облаците ще се разкъсват. В Централна и Западна България ще има мъгли призори в котловините, низините и покрай водоемите. Дневни температури в понеделник – между 0 и 5 градуса.

Спрямо изминалите почти пролетни дни, първата пълна седмица на декември ще е по-студена, с облачно и динамично време. Почти без валежи ще е във вторник. Около четвъртък-петък се очертава развитие на циклон в Средиземноморието с валежи от дъжд и сняг. Ако се запазят текущите прогнози в периода се очакват по-интензивни снеговалежи с натрупване.