Официално: Унгария ще ни блокира за Шенген, ако не премахнем таксата за транзит на руски газ

0
50
Снимка: архив/24 часа

Това обявиха от унгарското МВнР

Унгария предупреди днес, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление от днес на унгарското министерство на външните работи.

Това е първото официално потвърждение от правителството на Виктор Орбан за тази позиция, след като през последните дни тя бе съобщена от „Файненшъл таймс“ и коментирана от премиера акад. Николай Денков като комуникация на ниско официално ниво.

България отлага на този етап таксата за транзит и внос на руски природен газ в размер на 20 лева за мегаватчас, анонсира Кирил Петков (ПП – ДБ) в кулоарите на Народното събрание преди 5 дни. Той посочи, че страната от седмици работи с Европейската комисия за изготвяне на цялостен механизъм за тази такса и когато той бъде готов, тогава ще бъде приложен.

„Вече сме доста-доста близо до Шенген и всякакви варианти това да ни спъне в последния момент, решихме да подходим така – да приложим т.нар. европейски подход“, обясни тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е председател на комисията по външна политика в парламента.

През октомври Народното събрание изненадващо прие такса за вноса и транзита на руския газ през системата на България, която трябва да се поеме от руската „Газпром“. Срещу тези планове обаче възрази Унгария, която подаде жалба в Брюксел.