Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Опасни жеги: в следващите дни температурите ще стигнат до 43 градуса

Опасни жеги: в следващите дни температурите ще стигнат до 43 градуса

0
43
СНИМКА: Pixabay

Очакват ни и гръмотевични бури

Последната пълна седмица на юли започвa с 3 горещи дни, през които топли въздушни маси от Северна Африка ще вдигнат термометрите с показания около и над 40 градуса. Ако в понеделник следобед температурите са в интервала 32-37 градуса, то във вторник на много места в страната те ще са около 40, а в пика на жегите в сряда – до 42-43. Предварителните прогнози са най-горещо да бъде в централните и източните райони на Южна България (Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Елхово, Свиленград), както и в някои централни и източни части на Дунавската равнина (Русе, Шумен, Търговище, Разград, Силистра)

Във вторник в северната половина на страната ще има условия за локални следобедни гръмотевични бури. В сряда ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. Непосредствено след кулминацията на жегата, в часовете следобед в Северозападна България, привечер в Централна, а през нощта и в Източна България ще се оформят гръмотевични бури с краткотраен, временно интензивен валеж с потенциал за градушка.

Междувременно в сряда почти в цялата страна вятърът ще се усили, с опасно силни пориви до 80-90 км/ч, в планините – около и над 100 км/ч. Ще остане ветровито и в четвъртък.

В четвъртък и петък ще усетим рязко захлаждане. В ранните часове термометрите ще се движат в интервала 15-20 градуса, а през деня – между 23 и 28 градуса. В последните дни на юли температурите ще се върнат до летните си нива между 30 и 35 градуса. В началото на август отново ще има период с жега на предела на поносимостта. Атмосферата обаче ще е неустойчива с условия за следобедни локални летни валежи с гръмотевици.

По Черноморското крайбрежие пикът на юлската жега ще се изрази с дневни температури в сряда до 38-39 градуса по южните брегове. Студеният фронт след това ще оформи краткотрайни преминаващи гръмотевични валежи в четвъртък, когато и вятърът ще се усили осезаемо. За кратко в петък термометрите ще паднат до 24-25 градуса, но в дните около края на юли и началото на август температурите ще догонят летните дневни стойности – 28-29 градуса. Текущата седмица ще започне с по-спокойно море с тенденция още около средата на периода вълнението да се засили.