Още един кораб с българи на борда е отвлечен край Йемен

0
47
Снимка: pixabay

Засега никоя групировка не е поела отговорност за пленяването на плавателния съд

Още един кораб с българи на борда е превзет край бреговете на Йемен. Плавателният съд с име „Central Park“ е получавал заплахи от йеменските бунтовници хути, че ще бъде атакуван, ако не се отклони към пристанище Ходейда. Той е задържан край пристанище Аден. Представляван е от базираната в Лондон компания „Зодиак Маритайм“, свързана с израелския милиардер Ейал Офер. Плава под флага на Либерия. На борда има 22 души, капитанът е турски гражданин.

„От Зодиак Маритайм“ коментират, че става въпрос за „предполагаем пиратски инцидент“.

„Нашият приоритет е безопасността на 22-мата човека екипаж на борда“, се казва в изявление на Zodiac. „Корабът с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Корабът превозва пълен товар с фосфорна киселина“, пишат от компанията, цитирана в АП.

Засега никоя групировка не е поела отговорност за пленяването на плавателния съд.

В петък товарен кораб, собственост на Израел, беше повреден при предполагаема атака на ирански дрон в Индийския океан. Това пък се случи седмица след като хутите заловиха товарния кораб „Галакси Лийдър“ свързан с Израел в южната част на Червено море. Капитанът и първият му помощник са български граждани.