Отменени всички полети от и до Берлин в сряда заради стачка

0
17
Снимка: pixabay

Очаква се стачката да засегне около 300 полета, с които трябва да пътуват приблизително 35 000 души

Нито един пътнически полет няма да бъде осъществен в сряда (25 януари) от и до летище „Берлин-Бранденбург“ (BER) поради стачка, организирана от профсъюза „Ферди“ (Verdi), предаде ДПА.

Трудовият протест ще засегне наземното обслужване на полетите, дейността на компанията, която управлява „Берлин-Бранденбург“, както и службата за авиационна сигурност, обяви синдикатът.

„При това положение трябва да се предположи, че никакви пътнически полети не могат да бъдат осъществени от и до „Берлин-Бранденбург“ през този ден“, се казва в съобщение на компанията, която управлява летището.

Очаква се стачката да засегне около 300 полета от и до „Берлин-Бранденбург“, с които трябва да пътуват приблизително 35 000 души, предаде БТА.

„Ферди“ настоява заплатите на наземните служители и на тези, които работят за компанията оператор на летището, да бъдат увеличени с по 500 евро на месец, като бъде подписан колективен трудов договор, който да е в сила 12 месеца. Според профсъюза неговите искания засягат 6000 служители.

„Преговаряме за повишаване на паричните добавки за нощен труд, труда през уикендите, както и за колективен трудов договор с по-добри клаузи относно заплащането на извънредния труд. Работодателите все още не са дали знак, че искат да бъде намерено решение на проблема“, се казва в изявление на германския профсъюз.