Парламентът реши България да ремонтира военна техника на Украйна, БСП остава във властта

0
130
Снимка: Tribune.bg

С ясното съзнание, че това решение е едно нищо, ГЕРБ ще го подкрепи, защото сме убедени евроатлантици, заяви Десислава Атанасова

Депутатите в Народното събрание приеха предложението на „Продължаваме Промяната” да се даде мандат на Министерския съвет за оказване на хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна. Това стана с гласовете на 200 народни представители от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ. Против бяха 13 депутати от „Възраждане” и по един от ПП, БСП и ИТН.

Военно-техническата помощ всъщност е страната да ремонтира украинска военн техника. Депутатите приеха проекта на ПП, редактиран след писмото на украинския президент Володимир Зеленски, съдържащ следното:

продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

По темата „Украйна” имаше внесени три проекторешения – на ПП, ГЕРБ и „Демократична България”. По-рано народните представители отхвърлиха идеите на ДБ и ГЕРБ.

„Проектът на решение с редакционни промени на ДПС е в смисъл, че НС подкрепя членството на Украйна в ЕС. ГЕРБ-СДС го подкрепя. ГЕРБ подкрепя и помощта за украинските граждани, бягащи от войната. ГЕРБ ще подкрепи и износа на зърно и енергийното сътрудничество с Украйна. Считаме, че трябва да продължат и хуманитарните доставки на дрехи и лекарства. С ясното съзнание, че това решение е едно нищо, ГЕРБ ще го подкрепи, защото сме убедени евроатлантици и бихме подкрепили всяко решение в полза на мира и сътрудничество между държавите, членове на ЕС“, посочи председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От гласуването стана ясно, че БСП са се отказали да напускат коалицията. Така и не се разбра какво е променило позицията им, която само преди дни беше червена линия.