ПЕС може да изключи БСП заради „готвената коалиция с проруски партии“

0
135
Джакомо Филибек Снимка: ПЕС

Нинова за първи път чувала подобно нещо

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме всички необходими мерки срещу своя член в България – Българската социалистическа партия, която обяви намерението си да формира широка коалиция с проруски националистически партии, съобщи генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

Междувременно в София експерти смятат, че българският президент Румен Радев стои зад националистическия тласък и че ЕС трябва да се подготви за правителство в стил Орбан, готово да се възползва от нарастващата „умора“ от Украйна, предава Euractiv.

Както стана ясно, Българската социалистическа партия (БСП), която е официален член на ПЕС, планира да създаде нов ляв националистически блок, който включва 16 партии.

Сред тях са „Атака“ начело с Волен Сидеров, както и русофилската формация на Николай Малинов, който в момента е изправен пред български съд по обвинения в шпионаж в полза на руски олигарси, пише още Euractiv.

„Ако ръководството на българската партия тръгне по този път, тогава със сигурност Европейската социалистическа партия ще предприеме последващи мерки, както се случи в други случаи, като например в Словакия“, каза Филибек в кулоарите на събитие, организирано в Брюксел в четвъртък.

Корнелиая Нинова пред журналисти коментира, че за първи път чува за евентуално изключване на БСП от ПЕС.

„Да речем обаче, че ПЕС не за първи път ни правят забележки. По-скоро ме впечатлява коалиция с националисти. Нито сме правили коалиция, нито в съюза, който организираме за леви центристки патриотични партии има националисти“, обясни се веднага соцлидерката.

„Вчера изрично изразих от трибуната на парламента на въпрос от „Възраждане“ защо не сме ги поканили на тази среща, че не са поканени, защото са националисти“, продължи с обясненията тя.

Нинова посочи, че „Атака“ също няма да присъства, а ВМРО да, защото имали успешно сътрудничество заедно на местните избори.

„Виждаме от няколко дни огромно напрежение по различни линии заради това, което обявихме – старта на фронт ляво-център-патриотичен, заедно зад общи позиции и за истинската промяна на България. Това превъзбуди много хора, явно това е успешна формула и някой се е уплашил от нея“, коментира още Нинова.