Плугчиева: Намерението на Асен Василев да продава държавна земя е престъпление към държавата!

0
70
Меглена Плугчиева Снимка: ПИК

Бюджетът не може да бъде предмет на авантюри, на необосновани и некомпетентни идеи, подчерта тя

Меглена Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа, като изтъкна, че намерението му да продава държавна земя, за да закърпи бюджета, го има в кореспонденция между МФ и МЗХ.

„Продажбата на земя е престъпление към държавата“, категорична бе бившата дипломатка и зам.-министърка на земеделието.

„Това е ресурс, с който се гарантира национална сигурност, продоволствената политика. Това е абсолютно недопустимо и граничи с държавна измяна. Би трябвало много сериозно всички парламентарни партии да оценят това недопустимо предложение и да го отхвърлят още в зародиш. Това е авантюра“, заяви пред БНР Плугчиева.

„Бюджетът не може да бъде предмет на авантюри, на необосновани и некомпетентни идеи“, подчерта Меглена Плугчиева.

Тя припомни, че при министъра на земеделието Мирослав Найденов в първия кабинет на Бойко Борисов е имало такива опити за продажба на терени от Държавния поземлен фонд, които са срещнали тогава голям отпор, а сега заради подобни опити президентът предупреди, че може да наложи вето на бюджет 2024, на което финансовият министър Асен Василев отговори, че Румен Радев цитира фалшива новина:

„Това са факти, това не са фалшиви новини. Това е тема, която засяга всеки един българин и не трябва да се допуска. Като бивш зам.-министър на земеделието не исках да повярвам, че сега такова нещо се случва“.

По думите ѝ в последните 4 години бюджетът на страната се движи в „прекомерно разходно перо“:

„Параметрите в Бюджет 2024 е с оптимистична прогноза за приходната част. Големият и сериозен въпрос е на какво се базира финансовият министър, за да заложи такава прогноза, след като ЕК обяви за България икономически растеж от 1,8%“.

Според Меглена Плугчиева Асен Василев е допуснал „груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход“:

„Когато е влошен имиджът на страната, да очакваш, че ще дойдат чужди инвеститори и това да доведе до ръст на икономиката, звучи несериозно! Когато растат заплатите в страната, те трябва да бъдат съпоставими с увеличение на производителността на българската икономика, а се оказва, че и там ножицата се отваря“.

Демографската политика е загърбена в бюджета за следващата година, категорична е Плугчиева, която подложи на остра и аргументирана критика внесения от Асен Василев бюджет за 2024.