Радев за побоя над Пендиков: Властите в РСМ трябва ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

0
20
Румен Радев
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права, посочи президентът

Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и към всичко българско. И затова е изключително важно този път властите в РСМ ясно да заявят, че това е престъпление от омраза – не е битов скандал, не е криминален случай. Това каза пред медиите президентът Румен Радев, цитиран от БНТ. Радев е в Перник за фестивала „Сурва“.

Защото неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни, каза Радев.

Това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права. Радев каза, че очаква съвсем скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ.

ГЕРБ/СДС

Президентът призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.