Полицаят, застрелял момчето, предупредил 4 пъти, че ще стреля

0
141
Любомир Николов Снимка: кадър

Служителят е със 7 години стаж, многократно награждаван от различни министри

Предупреждения, че ще стреля, е отправил полицаят, застрелял при гонка заподозрения за грабеж 18-годишен Светльо Младенов. Това съобщи шефът на СДВР Любомир Николов. Предупрежденията са били поне 4. Полицаят е стрелял и два пъти контролно, а свидетели потвърждавали и за предупреждението, и за контролните изстрели. Стреляно е от 100 м. Толкова е разстоянието от гилзите до първите капки кръв.

Гонката започнала, след като в нощта срещу 18 септември в 4-о РУ получили сигнал за грабеж на 2 момичета. Ударили едното с палка по главата и взели от нея чанта. Двете описали трима души, носели маски и суичъри, обясни директорът на СДВР. Бил изпратен екип.

Около 3 часа по-късно – в 5 часа сутринта, имало втори сигнал. Той гласял, че трима души прескачат ограда. Криминалистите видели, че се качват в автобус. Подали звуков сигнал и рейсът спрял.

Младежът в рейса бил задържан, но другите двама слезли и хукнали да бягат. Криминалистът извикал, че е полицай и предупредил, че ще стреля.

Иззети са записи от камери, а прокурор ще прецени дали да обвини полицая. Той е тестван за дрога и алкохол, пробите му са отрицателни. Евентуалното му обвинение може да е както за превишаване пределите на неизбежна отбрана, така дори и за умишлено убийство. Според зам. градския прокурор на София Христо Кръстев обаче надали ще се стигне до обвинение за умисъл.

Полицаят е със 7 години стаж, многократно награждаван от различни министри./24 часа