ПП опитаха да блокират работата на НС с нова почивка

0
84
Асен Василев

Опитват се да върнат нещата. Опитват се предизборно, маркетингово да се харесват на своите избиратели, заяви Мустафа Карадайъ

След номинирането на Вежди Рашидов за председател на парламента „Продължаваме промяната“ поискаха нова почивка, въпреки че днес парламентът работи само около час.

„В рамките на настоящото заседание давахте почивки винаги, когато народен представител е искал това да се случи“, обърна се към Рашидов Никола Минчев от ПП. И настоя, че 15 мин почивка няма да „доведат до такова сътресение в работата на НС“.

Мустафа Карадайъ посочи, че са били в достатъчно дълга почивка, а всеки е имал време да изрази позициите си на председателски съвет. „След решението на председателския съвет всяка една от групите, които не са формално конструирани, можеше да си проведе своите съвещания и заседания и да си подготви необходимите действия. Явно някои народни представители изобщо не искат да има НС, направо да са си на власт, защото са единствените носители на истината, правотата, правото, на справедливостта без да има значение какво пише в конституцията и законите на страната. Изборите показаха, че народът не мисли като тях. Не са единствените носители на правотата“, категоричен бе лидерът на ДПС.

„Опитват се да върнат нещата. Опитват се предизборно, маркетингово да се харесват на своите избиратели, а не следизборно тук да вършим работа в полза на народа и по този начин хората да ни харесват“, добави той. И предупреди, че за поведението на тези народни представители няма да има нужда от социолози и политолози, а ще има нужда от психолози и психиатри.

„Да официализираме ал. 1 най-възрастният да председателства първото заседание да продължи да председателства. Виждаме колко трудно може да получи съгласие в НС, вероятно няма да е дълъг животът му. Тогава в предизборна ситуация всеки да продължи да си се харесва на своите кандидати“, настоя Карадайъ.

Десислава Атанасова от ГЕРБ също заяви, че не бива с процедурни хватки да продължи да се блокира изборът на председател. „Да преминем към избор на двете номинации. Балотаж няма да се наложи очевидно. Обявете избрания и тогава може да се даде почивка на колегите, в случай че сте обявили парламентарните групи, внесени в деловодството, за да имат време ПГ да посочат своите зам.-председатели, настоя шефката на ПГ на ГЕРБ.

Асен Василев посочи, че вчера е аплодирал на крака Рашидов. „Трети ден се опитваме да изберем председател. В този процес ПП беше и продължава да е конструктивна опозиция. Издигнахме наш кандидат, който не събра гласове. След това не го издигнахме втори път“, заяви съпредседателят на ПП. „Политическата немощ на първата сила да събере гласове за председател е виновна за ситуацията. Радвам се, че 4 или 5 неуспешни опита и БСП оттеглиха своята кандидатура, като е ясно, че не може да събере гласове – логично е кандидатурата да бъде оттеглена.

„Г-н Рашидов, вчера казахте, че не желаете да ръководите НС. Сега имате ли желание? Или правите това като последен акт, който да разреши така създалата се политическа криза“, попита Василев. И отново настоя „точно по часовник 15 мин, за да проведем консултации в нашата ПГ, след което да преминем към гласуване“. И призна, че няма как да спрат формиралото се зад Рашидов мнозинство.