Борисов: Хората ще ме бият с камъни, ако направя коалиция с ПП и ДБ /видео/

0
504
Снимка и видео: фейсбук

Правителство ще се прави с всеки, който припознае програмата на ГЕРБ, каза той

Бийте, първи ли сме и тоя път ще намерим начин държавата пак да тръгне напред. С тези думи Бойко Борисов надъха симпатизантите на ГЕРБ в Шумен за изборната победа. И се пошегува с тв участие на Атанас Атанасов от ДБ сутринта. „Най-лесно е като него да кажа: Ако не сме ние първи, отиваме на избори. И след 2 месеца пак заповядайте тук да си пляскаме. Това е смешно, долно и неправилно“, заяви лидерът на ГЕРБ. И даде кураж: „Можем, знаем, имаме програма, огромна подкрепа от Запад“.

Борисов продължи предизборната си обиколка и след като откри кампанията на партията във Враца днес пристигна в Шумен. Повече от 600 членове и симпатизанти се събраха на мероприятието.

Водач на листата в областта е бившият образователен министър Красимир Вълчев.

Според Борисов хората вече знаят какво е инфлация, а при управлението на ГЕРБ не са знаели. „Тя бе нула, хората не го усещаха. Сега за 2 г. близо 40%. Виждате инфлацията. Някой ви е взел скрит данък. Като кажат вдигаме пенсии, без да вдигаме данъците, това е лъжа. Те ви ограбват от единия джоб“, посочи той.

Лидерът на ГЕРБ отново призова президента Румен Радев „да извади финансите на държавата“. „Защото дефицитът е огромен, приходите са малко. Те могат да режат 2 неща. Няма как да върнат назад пенсии или заплати, ще са инфраструктурни проекти, от общини, от развитието и образованието. Тук вълшебства не стават. Никога не съм излъгал избиратели, преди ви казах: няма да вдигам пенсиите. Всички казаха, ти си луд, на избори сме, поне ще опитаме. Ние не лъжем, ако обещаем, означава да им фалираме децата. Не искаме да го правим. Хората затова се събират, защото очакват да върнем нещо стабилно“, заяви Борисов.

Според него ГЕРБ имат много добра програма по сектори. Правителство ще се прави с всеки, който я припозна, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов отрече обвиненията, че хора на ГЕРБ, ДПС и БСП са се събирали в офис на Харалан Александров да правят „уйдурма“ за съставяне на правителство. „В тоя офис на Харалан са били и Кирчо, и Асенчо, и Христо Иванов, и мн. мн. др. Там не правят правителства, там спорят социолози, политолози. И на други места се правят такива сбирки, за да си говорят хората, да си сверяват часовниците“, разкри Борисов и добави, че явно той и Атанасов не са знаели за сбирката.

„Никога не са управлявали, знаят, че няма да управляват. Обединението е, че признаха, че са по-слаби от нас. Знаят, че ПП-та ще ги бием колкото искаме, затова събират и др., и др. Не че ние сме толкова добри, те са 7-8 мееца на власт, всъщност за година и половина – Киро и Асен и Рашков са от първите кабинети на Радев. Те държаха трите възлови министерства близо 2 г.“, ядоса се Борисов.

Той каза, че няма как да се е договорил с Радев срещу ПП, иначе министър Иван Шишков няма всеки ден да говори срещу ГЕРБ.

Борисов не иска нови избори, защото за тях ще отидат още 100 млн., а с тях могат да се направят много неща. Освен това всичко ще е същото според лидера на ГЕРБ.

„ПП и ДБ са в изолация. Добре, първи са. С ГЕРБ не може, с ДПС не може, с „Възраждане“ не може, с кой? Или си мислите, че ще ви заверя празен чек? Залата ще ме бие с камъни, ако ви подкрепя вече. Вместо да сме разумни, да се смирим. Дайте по програми, атлантизъм, война, рецесия, миграция, инфлация, обедняване…“, настоя отново той за помирение.

„Правителство на малцинство може да има, само когато всичко ти върви в държавата. Сега трябва да се съберем повече хора, да носим отговорност“, смята лидерът на ГЕРБ.

Според него в бюджета трябва да се заложат стотици милиони, за да се оправят общините. „Ама тях ги няма. Това значи дефицит. Няма ги парите, минус. А при нас 10 г. бе на излишък“, каза Борисов. И припомни, че са му се подигравали за пазенето на „мазнинка“.

Към чуждите търговски вериги той се обърна: „Не бъркайте с повече от 10% в джоба на българина“. И даде рецептата си, ако не са съгласни. „Слагаш му кепенците и казваш: „Когато се научиш, тогава ще работиш. Иначе кметът ще затвори улицата, паркинга. 10-15% е нормалната търговска надценка“.

Домакин на събитието отново бе кмет – Любомир Христов. Той изброи свършеното през мандата си и изтъкна подкрепата на ГЕРБ. Само след месец ще започне да функционира и пречиствателната за питейни води, която шуменци чакат от 40 г., каза той, като не пропусна и други инфраструктурни проекти.

Според него „поредица от неуспешни правителства спря развитието на градовете и на България“. „В Шумен вследствие на това, че бяха спрени много средства, не могат да бъдат завършени някои обекти, спряха да работят държавни предприятия. Минават по 6-7 месец за разрешението от Басейнова дирекция или РИОСВ“, оплака се той. Христов отчете и влошена комуникация на държавната власт с местната, както и вменяването на повече задължения.

Водачът на листата Красимир Вълчев се върна 5 г. назад, когато ГЕРБ управляваха и България председателстваше ЕС и е била уважаван партньор в ЕС. „Имаше истински авторитет, най-вече благодарение на лидерството на премиера Бойко Борисов. Нямаше как да не се усети това. В МС дискутирахме как да инвестираме в повече училища, да увеличаваме заплатите, кое е по-важно за всеки регион и сектор, как да ускорим развитието. Мислехме за развитие, инвестирахме в образование и инфраструктура, това са разходи с най-голяма възвръщаемост. Решавахме кризи, правехме градивни неща“, заяви Вълчев.

Ексминистърът сравни ситуацията с това в дома ви да дойде телефонен измамник, например, и да каже „не сте направили нищо, вие сте лоши“. „На учителките да каже, че са ненормални, ходят със скъсани чорапи. Да каже „аз ще ви оправя, само ми дайте парите си. Това ни се случи последните 2 г.“, заяви Вълчев.