„Правилното“ обществено мнение в България се опитва за пореден път да осъди български полицай

0
726
Ивайло Иванов

Нашата професия на полицаи е такава – винаги можеш да изгориш в нея. В пряк и преносен смисъл

Ивайло Иванов, бивш главен секретар на МВР и директор на СДВР, фейсбук

През тази седмица „правилното“ обществено мнение в България се опитва за пореден път да осъди български полицай, без дори вътрешната проверка за неговите действия да е приключила. И новата жертва на „правилните“, често всичко разбиращи, общественици е за кой ли път колега от СДВР.

Като висш професионален ръководител на МВР, а преди това и на СДВР, съм смятал за свое задължение да защитавам колегите си не само, когато са били палени със слама на площада или замеряни с бомбички и други взривни вещества, застрашаващи живота и здравето им. Смятал съм за мой дълг да подкрепям българските полицаи във всички случаи, когато са действали професионално и са спазили буквата на закона. И независимо, че някой някъде може да оспори техните действия или те да се окажат политически „некоректни“.

Какви са фактите днес? Полицейски служител от 4-то РУ в София се отзовал на сигнал, подаден по телефон 112, и е изпълнил служебните си задължения, които включват противодействие на посегателства срещу живота и имуществото на гражданите. Криминално проявено лице не се е подчинило на полицейските разпореждания и в опит да напусне местопрестъплението е простреляно, след като служителят е изпълнил законовите изисквания за предупреждаване на лицето и произвеждането на предупредителни изстрели във въздуха. И към момента продължава проверката на действията на колегата.

Всичко това е извън емоцията.

А иначе искам да се обърна към всички Вас – колеги и приятели! Нашата професия на полицаи е такава – винаги можеш да изгориш в нея. В пряк и преносен смисъл. Особено, когато полицейската работа е въпрос на чест и отговорност за теб. Или както се казва, когато гориш в работата си. Независимо, че понякога тя е неблагодарна.

Затова, горе главата, колега!

Всички ние, тези, които сме били на улицата и тези, които още са там, те подкрепяме!