МВР на Рашков опитало да спре протестиращите от Варна с фалшиви тестове за дрога (СНИМКИ И ВИДЕО)

0
320
Сблъсъците между полицията и протестиращи във Варна. СНИМКА: ПАРТИЯ ВЪЗРАЖДАНЕ-ВАРНА

Първо 4 от 5 теста на водачите на автобусите на „Възраждане“ са положителни, след час се оказват отрицателни

Страхотен скандал с полицията във Варна се разиграва вчера. Униформени служители на МВР са опитали да попречат на протестиращите от партия „Възраждане“ да тръгнат за София с автобуси с фалшиви тестове за дрога. Затова разказаха пред Breaking.bg потърпевши.

Случката се разиграва около 3,30 часа след полунощ на 12 януари, когато в центъра на Варна са организирани пет автобуса, наети от партия „Възраждане“, които да закарат протестиращи срещу петорната коалиция техни симпатизанти до София.

Полицията опита да спре протестиращите с фалшиви тестове за дрога във Варна. СНИМКИ.: ПАРТИЯ ВЪЗРАЖДАНЕ-ВАРНА

 

Пристигнаха полицейски патрулки, преди да се качим на автобусите. Полицаите извадиха от колите тестове и започнаха да привикват шофьорите. Оказа се, че на четирима от петимата водачи тестовете са положителни. Стана скандал, ние слязохме от автобусите и поискахме полицията да направи нови тестове. Това е абсурд, шофьорите бяха солидни хора на 50 години, опитни водачи, за които е смешно да се твърди, че взимат дрога. Оказа се, че в патрулките няма други тестове за наркотици. Започнахме да настояваме за нови тестове и след час и половина дойдоха още осем патрулки. Които вече имаха тестове за наркотици.

Заявихме, че искаме първо полицаите да бъдат тествани, те явно се уплашиха от нашето недоволство и се прибраха в колите. В крайна сметка след дълги разправии на шофьорите бяха направени тестове и нито един не се оказа положителен“, това разказа пред Breaking.bg Георги Георгиев, активист на партия „Възраждане“ от Варна, който е отговарял за транспорта на протестиращите до София.

Според него това е била целенасочена провокация на властта, за да не бъдат допуснати до протеста пред Народното събрание. Пред телевизия „Евроком“ вчера от полицията във Варна лаконично съобщили, че автобусите били задържани, защото „имало хора, дали положителен тест за наркотици и алкохол“. Такива обаче реално няма.

Протестиращите са държани на кучешкия студ от 3,30 до 6 сутринта, когато най-сетне автобусите тръгват за София.

Но това не е всичко.
„Край Велико Търново отново ни спряха полицаи. Автобусите се движеха разделени някъде през 30 минути, но всичките пет са спрени на едно и също място край Велико Търново на път за София. Този път униформените решиха да правят проверка за алкохол на шофьорите. Но ние отново слязохме, започнахме да снимаме и да искаме обяснения и това явно ги уплаши, защото приключиха бързо“, разказа още Георги Георгиев от „Възраждане“. В нито една проба на шофьор няма алкохол. Варненската организация на партията публикува и видео от проверката край Велико Търново на своята фейсбук страница в 9,38 вчера.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=342622074121466

До момента на всякакви протести МВР не си е позволявало подобни провокации към протестиращи, които да топи, че са дрогирани или пияни с фалшиви тестове. Но по времето на Рашков всичко е разрешено, коментираха бивши полицаи.