МВР предупреждава за фалшиви имейли с призовки от тяхно име

0
95
Снимка: pixabay

От министерството съобщават, че няма практика призовки да се пращат по електронни пощи и призовават хората да бъдат бдителни и да не отварят подобни имейли

От МВР предупреждават за зачестили фалшиви имейли от тяхно име.

Става дума за фишинг съобщения, илюстрирани с логото на министерството, в които се съдържат заплашителни съобщения за образувани наказателни производства.

От МВР съобщават, че няма практика призовки да се пращат по електронни пощи и призовават хората да бъдат бдителни и да не отварят подобни имейли:

„Във връзка със зачестили през последните дни оплаквания от граждани, получили по електронните си пощи писма със заплашителни предупреждения за наказателно преследване, илюстрирани при отваряне с логото на дирекция от МВР, от полицията отново уточняват, че това е фишинг.

Напомняме, че в МВР няма подобна практика да се призовават граждани по електронните пощи, както и че и-мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението „.bg“.

Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори и отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства“.