Правната комисия прие на първо четене антикорупционните проектозакони

0
81
Заседание на правната комисия Снимка: архив

Те са на Министерския съвет и на „Продължаваме промяната“

С 15 гласа „за“ правната комисия прие на първо четене двата законопроекта за създаване на агенция срещу корупцията. Те са на „Продължаваме промяната“ и на Министерския съвет. И в двата проекта се предвижда да има разследващи инспектори. Разликата е, че в проекта на Министерския съвет те ще работят по корупцията във високите етажи на властта, а на „Промяната“ по много широк кръг престъпления. Освен това в проекта на служебното правителство двама от членовете на комисията ще се избират от парламента, един ще посочва президентът, а двама ще избират общите събрания на ВКС и ВАС.

„За нас е много важно този орган да не бъде превръщан в бухалка“, каза Надежда Йорданова от „Демократична България“. Тя поясни, че имат много въпроси доколко е удачно да се изключва от тази комисия конфликтът на интереси и публичните декларации. защото „тези две функции са много важни за борбата с корупцията“.

„Ще подкрепим и двата законопроекта, надявам се да има достатъчно срок, за да направим нашите предложения“, заключи тя.

Хамид Хамид от ДПС също декларира, че ще подкрепят и двата законопроекта. „Има нужда от реформи, но няма да спестя критиките към проектите“, увери той.

Хамид не се съгласи, че сегашната КПКОНПИ е механичен сбор от институции. Той добави, че не се сещал за друг орган, който да е получил похвали още от създаването си.

По думите му от ДПС имали резерви по начина, по който ще се избира ръководството на агенцията. Според него обаче това били неща, които щели да се изгладят. Той предложи, ако се прави работна група, да се поканят граждани и организации, които имат интерес към темата.

Явор Божанков от БСП припомни, че по законопроекта на „Продължаваме промяната“ дебатът вече е воден в предишния парламент. „Ще подкрепим и проекта на МС, като той е доста по-добре развит“, добави Божанков.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС също декларира подкрепа и за двата проекта. „Нашата воля е, че сме за антикорупционно законодателство, но имаме и към двата законопроекта забележки“, изтъкна тя.

Петър Петров от „Възраждане“ обяви, че те ще се въздържат и принципно били против разследващ орган в друг независим орган, тъй като не е ясно пред кого той ще се отчита.

От „Български възход“ също обявиха подкрепа.

На заседанието беше и временният шеф на КПКОНПИ Антон Славчев. Той припомни, че оценката на ЕК е положителна от 2018 г. до момента. И увери, че каквото е необходимо, с оглед на законодателните промени, комисията ще направи.