Представители на македонските българи се срещнаха с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей

0
58
Оливер Вархеи Снимка: туитър
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Трябва да променим нашата конституция. И тази работа няма да я свършим в Брюксел, трябва да я свършим в Скопие, заяви Петър Колев

Представители на македонските българи се срещнаха в Брюксел с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, както и с евродепутати от различни политически групи, включително докладчика на ЕП за Северна Македония Илхан Кючук. Срещите се състояха по инициатива на Люпчо Георгиевски, Петър Колев и Георги Трендафилов.

„Македонските българи се стремят за възможно по-бързо членство на своята държава в ЕС. Това е от полза както на всички граждани на Република Северна Македония, така и на България, на целия регион и на Европа. Затова работим, затова подписахме договора през 2017 година, заради това българското председателство беше концентрирано върху убеждаване на нашите партньори, че интеграцията на Западните Балкани трябва да се случи, колкото е възможно по-бързо. Трябва да се подкрепят всички проевропейски сили както в Република Северна Македония, така и на Западните Балкани”, заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

„Европейската рамка и домашното, което трябва да изпълним в Скопие, е изключително ясно – трябва да променим конституцията. Тази конституция е колкото на Пендаровски, толкова и на Петър Колев. Трябва да променим нашата конституция. И тази работа няма да я свършим в Брюксел, трябва да я свършим в Скопие”, заяви от своя страна Петър Колев, който е председател на Гражданския демократичен съюз.

ГЕРБ/СДС

Председателят на българския клуб „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски покани Пендаровски и цялото правителство на Северна Македония на диалог с македонските българи.

Разговорите стават дни след побоя над секретаря на българския културен клуб „Цар Борис Трети” в Охрид Христиан Пендиков. Върховният представител по външната политика и политиката на сигурност и отбрана Жозеп Борел осъди нападението на среща с външния министър на РСМ Буяр Османи.