Проф. Герджиков: Като български гражданин се чувствам разочарован и огорчен от постъпката на президента Радев 

0
318
Проф. Герджиков в Дупница.
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Радев искаше КС да прекрати делото за Кирил Петков, защото е очаквал какво ще е решението

Действащият президент Румен Радев е бил наясно какво ще е решението на Конституционния съд по случая с гражданството на Кирил Петков, и именно затова преди дни държавният глава настоя делото за канадското гражданство да бъде прекратено. Това заяви на среща с избиратели в Дупница кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков. Той посочи, че Радев е защитил назначения от него за служебен министър на икономиката Кирил Петков, след като е знаел всички детайли по казуса. 

Радев носи отговорност за назначението на Кирил Петков за служебен министър в нарушение на българската Конституция. Недопустимо е президентът да нарушава основния закон на страната.“, заяви проф. Герджиков. Според него ситуацията щяла да е малко по-различна, ако Румен Радев в началото беше казал, че е бил подведен и не е бил информиран за двойното гражданство на Кирил Петков. „Г-н Радев обаче още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, но смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Става дума за Конституцията на България, която трябва да спазват всички български граждани, не само политици на високи позиции в държавата. Как тогава българите да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва  Конституцията на страната?“, коментира още проф. Анастас Герджиков. 

Кандидатът за президент също така припомни, че Румен Радев е заемал президентския пост почти 5 години и ако е имало текстове в Конституцията, които смята, че е трябвало да бъдат променени, е можел да предприеме съответните ходове досега. А не Инициативният комитет, който издига Радев за втори мандат, да излиза с позиция, че изискванията в основния закон, свързани с двойното гражданство са анахронизъм – и то заради конкретния казус с Кирил Петков. „Радев имаше изказвания преди повече от година, че ще предложи промени в Конституцията, но това така и не се случи“, посочи проф. Герджиков. 

В Дупница, кандидатът за президент каза също, че Румен Радев се опитва едновременно да се дистанцира от назначения от него служебен кабинет, и да показва загриженост и да защитава действията му. „Вчера казах, че има нещо шизофренно в това поведение. Същото противоречие обаче има и при партиите, които критикуват грешките на назначеното от Радев правителство, но същевременно го подкрепят за втори мандат. По този начин те подкрепят и стават съучастници и в несправянето с ковид-кризата, поскъпването на тока, повишаването на цените и фалирането на фирми. И докато всичко това се случва, заради закъснели и недостатъчни мерки, здравната и икономическата криза се задълбочава“, заяви още проф. Герджиков. 

Кандидатът за президент разговаря с граждани на Дупница. Днес предстоят срещи на проф. Анастас Герджиков и в Кюстендил.