Проф. Костадин Ангелов за пропадналата поръчка за медицински хеликоптери: Поредният провал на „Промяната“, който беше анонсиран с фойерверки

0
96
Костадин Ангелов

Управлявали са ни некадърници, хора, които не познават закона, нито знаят къде се намират, нито знаят къде искат да отидат и как да отидат дотам, коментира депутатът от ГЕРБ

Tribune.bg

Обществената поръчка за закупуване на медицински хеликоптери пропадна и беше спряна от служебното правителство. Причините са зададените критерии от правителството на Кирил Петков. При появил се само един кандидат той не отговаря на зададените критерии за цена и така страната ни отново остана без медицински хеликоптери. Това ли е причината и има ли още неща, които от „Промяната“ са пропуснали по тази важна тема – потърсихме за коментар депутата от ГЕРБ-СДС и бивши здравен министър проф. Костадин Ангелов:

– Проф. Ангелов, за неопределено време оставаме без медицински хеликоптери. Служебното правителство прекрати поръчката, тъй като кандидатът е единствен, а офертата надвишава изискванията в поръчката. Как бихте коментирали този неприятен за България развой?

– Тя нямаше да е неприятна, ако не се правеше всичко бързо и на инат. На практика е обявена процедура без прогнозната цена за нея да е предварително сондирана с цената на пазара, без да се направи пазарно проучване по смисъла на Закона за обществените поръчки. Вероятно е използвано старото пазарно проучване, което е правено през 2019-2020 година, което е правено от нашия екип в Министерството на здравеопазването. На практика можем да кажем, че са ни управлявали некадърници, хора които не познават закона, нито знаят къде се намират, нито знаят къде искат да отидат и как да отидат до там. Непознаването на закона води до ето това, правиш нещо от което няма резултат и на практика това е едно порочно зачатие с мъртво раждане. Тогава, когато си професионалист, познаваш системата, законодателството и знаеш как се правят нещата, защото целта и парите са големи, без да се бърза.

– Има ли шансове да се възобнови скоро процедурата и да бъдат закупени така нужните ни хеликоптери?

И в момента има шанс да се спазва законът, да се извърши пряко договаряне с фирмата, която е единствена, доколкото разбирам. Като се вземе за максимална цена на поръчката, минималната цена от подадената оферта, тази, която е с най-ниска цена. Законът допуска такава процедура, но той трябва да се познава и да се спазва.

– Що се отнася до Плана за възстановяване и устойчивост, там има ли риск да се загубят средствата, с които трябва да се закупят тези хеликоптери?

– Всичко, което говорим до момента, трябва да се случи до края на 2023 година. Но когато всичко се прави на инат от хора, които са некадърни, то резултатът е 0 за България.

– Днес д-р Симидчиев коментира пред медията ни, че всъщност по-големият проблем е с кадрите и че трябва да има подготвени пилоти.

– Тук има и още нещо, защо например не се купят още два хеликоптера, които са по-евтини от тези за медицинските цели, които да са разположени в Долна Митрополия и да се обучават български пилоти, а трябва да се пращат пилоти да се обучават в чужбина, като това обучение на един пилот е около 1 милион лева за един пилот. Първо това е безрасъдно, второ няма никаква пазарна, икономическа и здрава логика в тази постъпка. Тук отново говорим за липсата на стратегически мислете и държавнически подход. Проблема на хеликоптерите не е само тяхното наличие. Трябва да има площадки където да кацат, изградена система, създадена логистика от медицински екипи, ръководители, звено което да извършва цялата тази медицинска помощ по въздух. Не е въпроса само на хеликоптери. Понеже темата е обществено значима, общественото мнение се заблуждава и ето това се случва. Това е поредния провал на „Промяната“, който беше анонсиран с фойерверки и в крайна сметка се видя, че имаме един спукан балон.

– Подготвени ли са спешните ни медици за такива по-специфични условия?

– Нямаме подготвени екипи за тази въздушна спешна помощ и не се работи в тази посока.