Прокуратурата е разпитала 11 свидетели досега по „Гномгейт“, няма данни за незаконно подслушване на политици

0
256
Атанас Атанасов

Изискана е информация от ГДБОП, “Вътрешна сигурност“ и ДАНС

„Вече са разпитани 11 свидетели, изискана е информация от ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност“ към Министъра на вътрешните работи и ДАНС. От получените до момента отговори е видно, че не е установено „незаконно подслушване“ на лица, имащи отношение към политическия живот“, каза тя.

Милева подчерта още, че разгласяването на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, е тежко умишлено престъпление, а прилагането на специални разузнавателни средства задължително се разрешава от съдия.

„Разпространяването на неистини и фалшиви новини, още повече в нарушение на закона, от политически ангажирани лица, освен че уронва престижа на институциите, руши и българската държавност. Подобно поведение има за пряк резултат застрашаване върховенството на закона и подкопаване устоите на правовата държава и е в интерес само на извършителите на престъпления. За пореден път заявяваме, че ще продължим да се противопоставяме остро на опитите Прокуратурата на Република България да бъде използвана с политически цели и да бъде въвлечена в предизборната надпревара“, каза тя.

Първият, който каза, че ГДБОП, „Вътрешна сигурност“ и ДАНС са подслушвали политици, е Атанас Атанасов от ДБ. Той навремето бе обект на разработката „Гном“.