Прокурор Зартова: Мартин Божанов е имал много контакти с прокурори и съдии на всички нива, държал ги е с пари и компромати

0
127
Невена Зартова КАДЪР: bTV

17 дела срещу Нотариуса са били прекратени, твърди тя

Не подозирах за размера на влиянието на Мартин Божанов. Имал е много контакти с прокурори и съдии на всички нива. Това каза пред bTV Невена Зартова, районен прокурор на София в оставка. Влиянието върху магистратите било с пари и с компромати.

Зартова обясни, че в Софийската районна прокуратура е имало заведени дела срещу Мартин Божанов-Нотариуса, които впоследствие за били прекратени.

„Тези дела са 17 на брой, по-голямата част от тях са приключили много отдавна – в периода от 1998 г. – 2003-2005 г. до 2017 г. Приключили са с отказ и прекратяване в интерес на Божанов. Има две сравнително по-нови дела – от 2020 г. и 2021 г. И двете преписки са прекратени, като мотивът за това е изтекла абсолютна давност за наказателно преследване. Това означава, че от момента на подаване на жалбите до момента на извършване на деянието е изтекъл значителен период от време. Няма излишни забавяния, няма някакви съмнения – аз поне не открих. Тези прокурорски преписки никога не са били разпределяни на прокурори от специализирания отдел – както беше обявено“, посочи Невена Зартова.

По думите ѝ тя едва сега се е запознала със съдържанието на преписките – по-рано не ги е чела. Срещала се е с Нотариуса в качеството му на жалбоподател, който е желаел да му бъдат снети обяснения. „Разказа за грандиозна престъпна схема, насочена срещу него и негови близки“, допълни Зартова.

Невена Зартова каза, че познанството й с Мартин Божанов датира от 2005 г. Той самият се свързал с нея официално.

„Основният мотив да подам оставка е напрежението, което се натрупа в Софийската районна прокуратура от миналото лято досега. То се изразява в наличието на безкрайни проверки – комплексни за цялостната дейност, които натоварват както работата на колегите, така и на администрацията. Предпочитам да се оттегля, за да може колегите да работят в по-спокойна среда“, посочи Зартова.