Радев, защо се криеш под шлифера на Държавна сигурност ?

0
3086
Могъщата сянка на ДС е зад Радев.

Инициативният комитет на президента е копие на сбирщината от ченгета и „дежурни интелектуалци“, които му клекнаха през 2018 година

Иван Михайлов

Със стиснати зъби Радев се присмял на Борисов, че се крил под полата на Цачева, а сега под тогата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Интересно под чии поли, без тази на Деса Мерцедеса, и панталони са крие самият Радев. Като прочетем имената от списъка на Инициативния му комитет.

Полите са на „дежурните интелектуалки“ свързани с Държавна сигурност и БСП. Няма новина. Но основният „щит“ на обитателя на „Дондуков“№2 е сивият шлифер на офицерите, агентите, доносниците и съдържателите на явочни квартири на Държавна сигурност. И на тези от РУМНО и ВКР.

Първи в списъка на комитета е шефът на безполезния Съвет за стратегическо развитие към президента Александър Маринов. Той е обявен за съдържател на явочна квартира на Държавна сигурност с псевдоним „Майстора“.

вис-2
Александър Маринов (вдясно) с боса на ПЧБ Венцислав Йосифов.

Маринов е бившия шеф на Софийската градска организация на БСП през 90-те години на миналия век, легендиран като дипломиран социолог.

Малцина помнят , че освен депутат от БСП в два парламента, социлогът е много близък с ВИС-2. Твърде близък. Всъщност Маринов е последният човек, разговарял с боса на ВИС-2 Васил Илиев, преди той да бъде разстрелян показно на 25 април 1995 г. пред ресторант „Мираж“.

Видяхме се като приятели. Нямаше служебен повод за срещата ни. Познаваме се от много време, заедно сме спортували. Беше в прекрасно настроение. Правехме планове как ще се срещнем отново след няколко дни. Похвали се с колата си. Не мисля, че е предчувствал какво предстои. Не си спомням вече какво си казахме за последно, помня как се усмихна, махна с ръка и тръгна. Беше добър човек, не такъв, какъвто го описват”, заявява 15-години по-късно Александър Маринов пред вестник „Шоу“.

След януарските събития пред Народното събрание и свалянето на правителството на Жан Виденов през 1997 г Маринов напусна парламентарната група на БСП. На изборите през 1997 г. бе издигнат като независим кандидат от инициативен комитет в Кюстендил, щаб квартирата на ВИС-2.

Коментарите на запознатите със случая бяха, че независимостта му може да е политическа, но не и икономическа. Близостта на инициативния комитет, издигнал кандидатурата му, с фирма Пионер и структури на ВИС-2 се тълкува като достатъчно сериозна обвързаност с конкретни икономически интереси“, пише тогава вестник „Банкер“.

Юристът Димитър Стоянов пусна в социалните мрежи списъка с агентите на ДС в Инициативния комитет на Румен Радев (Виж най-долу).

Но анализаторите пропускат цял пласт от тъмно червени бивши генерали и военни, както и „дежурни ителектуалци“, които през 2018 година коленичиха в краката на президента като „Комитет Единение“. Напред бяха изтикани писатели, художници и професори, но зад гърба им стояха служители на Първо, Второ и Трето главно управление на ДС и РУМНО.

Сега същите, като проф. Валери Стефанов, Искра Баева, Дърева и сие пак са вписани като членове на комитета на Радев-Йотова. Пробутват ни стара, развалена, манджа, украсена със селски кметове, футболисти, борци и композитори.

Ето за какво става дума.

На 18 септември 2018 година Инициатива „Единение“, група от 32-ма „видни интелектуалци“, начело с акад. Георги Марков, пристана на президента Румен Радев с молба да „поведе страната“. Сред „видните“ са освен Марков, Искра Баева, Огнян Герджиков, проф. Михаил Мирчев, покойният Божидар Димитров, Янка Такева, Нешка Робева, Боян Дуранкев и сие.

Председател на УС на БРОД и „Единение“ е о.р. полк. Лазар Мурджев от ДС. Той е представян като поет, издател, специалист по национална сигурност, шеф на различни организации по охрана. Член на ръководството на тъмночервената Асоциация „Сигурност“ на бивши офицери от контраразузнаването на ДС, масон. Баща му е Димитър Мурджев, генерал от УБО, дълги години личен телохранител на Тодор Живков. В инициативния комитет на Радев, Асоциация „Сигурност“, тоест Второ главно управление на ДС, е представена от шефа и о.р. полк Чавдар Петров, бивш зам.-директор на НСС по времето на Жан Виденов.

Именно на сайта на БРОД бе публикувано изследването на Руския институт за стратегически изследвания на прословутия ген. Решетников, по което бе избран „руския кандидат“ за президент Румен Радев.

Изследването на Живко Георгиев, поръчано от Института на Решетников, стои още на сайта на БРОД за България.

Зад президента стои в пълен състав комунистическия Съюз на офицерите и сержантите от запаса-СОСЗР, начело с шефа си о.р. ген. Златан Стойков, част от инициативния комитет. Стойков е бивш началник на Генералния щаб на Българската армия (2006-2009 г.). Бивши военни твърдят, че Стойков е бил девет години командир на Комендантски взвод в редиците на БНА, длъжност за дебили, докато намери връзки и му дадат да командва рота. И четири пъти ходил до САЩ като генерал да стартира обучението си по английски език на разноски на домакините си в компанията на майори и капитани от Третия свят.

радев
Среща на Съюза на офицерите и сержантите от запаса със севернокорейски другари. В кабинета на Златан Стойков виси Карл Маркс.

Друга военна групировка „Конфедерация на обществените организации в сигурността и отбраната“-КООСО, тъмночервени, също е зад Радев. Член на КООСО и на видно място в списъка зад президента е Преслав Паченлиев, описан като писател и шеф на Фондация „Български криле“.

Бивш шеф на КООСО е о.р. ген. Стоимен Стоименов, политофицер от БНА, работил в отдел „Военен“ на ЦК на БКП, началник на отдел в „Главно политическо управление на Народната армия-ГЛАВПУНА, зам.-директор на Разузнавателното управление на Министерство на отбраната-РУМНО. Преди това завършил Военно-политическата академия на СССР. Политкомисар, незнайно защо назначен за съветник на президента Росен Плевнелиев, освободен през 2013 г.

Стоимен Стоименов е изпратен през 1984 г. да учи във Военно-политическата академия Ленин

Стоименов е в ръководството на един от пенсионерските съюзи и в Асоциацията на разузнавачите от запаса, на бивши кадрови офицери от Първо главно управление на ДС. Самата асоциация е представена достойно от шефа и Горан Симеонов, служител на ПГУ-ДС.

Сред участниците в комитета на Радев са и други елементи от „Единение“-Съюза на тракийските дружества, Славянско дружество, Клуб 24 май, Съюз на ловците и риболовците в България, Асоциация на българските училища в чужбина и други.

Съюзът на тракийските дружества от възстановяването си през 90-те години на миналия век е под контрола на БСП и ДС. Дълги години негов шеф е Красимир Премянов-Премяната, дясна ръка на Жан Виденов.

Клуб 24 май“ е съставен от леви „интелектуалци“ и откровени русофили-Андрей Пантев, Искра Баева, Васил Проданов, Юрий Борисов, Кольо Парамов, Боян Дуранкев и т.н. В управата на Славянското дружество са бивши депутати от БСП като Драгомир Шопов и Орлин Загоров. Основни лектори на сбирките на „славяните“ са акад. Георги Марков и Велислава Дърева. Излишно е да се описва с какво се занимава дружеството-руска пропаганда. Към тези групировки на ченгета гравитират още Николай Цонев, Георги Гергов, още генерали.

Както се вижда шлиферът на Държавна сигурност е доста дебел. Покрива изцяло Румен Радев. Дали ще го опази от народната любов, остава да видим.

В пълния списък с членовете на инициативния комитет, издигнал Румен Радев за президент, могат да се открият 26 имена, които имат принадлежност към Държавна сигурност:

1. Александър Маринов – съдържател на явочна квартира през периода 1983-1990 година с псевдоним „Майстора“

2. Боби Боев – работил като агент за Първо и Второ главно упрлавление на ДС от 1974 г. с псевдонимите „Аспарух“ и „Добромир“

3. Валери Стефанов – вербуван на 21 август 1985 г. като секретен агент „Андрей Николов“ към Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия

4. Васил Проданов – агент „Иванов“ към Шесто управление на ДС, вербуван на 20.12.1979 г.

5. Васил Василев – агент „Паскал“, вербуван през 1976 г. като част от Второ управление на ДС, през 1979 г. превербуван в Първо управление на ДС

6. Георги Иванов – вербуван през 1962 г. като агент „Николов“ към ДС

7. Георги Костов Георгиев – агент „Иванов“, вербуван през 1959 г. в ДС, управление V, отдел VI, отделение 1

8. Горан Симеонов – от 70-те години е работил в Първо главно управление на ДС

9. Греди Асса – агент „Спасов“. Секретен сътрудник на ОУ на МВР-Плевен

10. Евгени Манев – бил агент на Държавна сигурност в качеството си на агент на управление III-III-IV от 1977 г.

11. Ивайло Николов Мирчев – секретен сътрудник, съдържател на явочна квартира – ДС, управление VI-III-III с псевдоним „Славянка“

12. Иван Токаджиев – секретен сътрудник агент към ОУ на МВР-Разград-ДС, отдел 06, отделение 06 е от 31 май 1989 г.

13. Иван Гранитски – агент „Огнян“ в Шесто управление на Държавна сигурност, вербуван през 1983 г.

14. Иван Парапунов – през 1973 г. е вербуван за агент от III управление на Държавна сигурност с псевдоним „Пенев“

15. Иво Хаджимишев – разкрит като секретен сътрудник на ДС в периода от 1975г., известен под псевдонима „Невена“

16. Кирил Боянов – агент „Лалчев“ към ДС в периода 1959-1960 г.

17. Осман Октай – сътрудник на Държавна сигурност с името „Огнян“ от 1975 до 1983 г.

18. Радион Попов – щатен сътрудник на РУ-ГЩ от 1970 г., включително 10-месечна школа в СССР (вероятно става въпрос за обучение в ГРУ – съветското външно разузнаване)

19. Румен Илиев Гунински – агент „Гочев“ СОУ на МВР-ДС, отделение Правец

20. Светлозар Елдъров – през 1987 г. е вербуван като агент на ДС

21. Симеон Танев Николов – щатен служител към РУ-ГЩ от 1973 г.

22. Спирдон Спирдонов – агент „Северняк“ към ДС, управление III-II-II, вербуван през 1976 г

23. Тома Томов – секретен сътрудник „Тодоров“, вербуван през 1970 г.

24. Чавдар Петров – полковник от МВР/ДС, започва работа през 1974 г.

25. Снежанка Тодорова-Федотова, агент „Виолета“ Шесто управление на ДС, шеф на казионният червен СБЖ.

26. Даниела Кънева, агент „Искра“, Първо главно управление на ДС