Рашков пак гази закона. Като какъв разпитва обвиняем той? Прокурор, следовател или разследващ полицай е?

0
3266
Снимка: ПИК

Вътрешният министър нарушава брутално разпоредби на Закона за МВР

Вътрешният министър пак гази закона. Рашков си призна днес, че се е срещнал с обвиняемия по аферата „Хемус“ Борислав Колев.

В какво качество Бойко Рашков се вижда с обвиняемо лице, което час по-рано е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от апелативния съд. На практика излиза, че обвиняемият е отвлечен от дома си, където е бил под „домашен арест“, за да бъде заведен в кабинета на вътрешния министър. Но дори това да е станало преди делото днес, Рашков пак няма право да се среща и говори с обвиняемия.

Той не е нито наблюдаващ прокурор, нито следовател или разследващ случая полицай.

Чл. 15 от Закона за МВР казва следното:

„… Дейността по разследване на престъпления се осъществява от разследващи полицаи и други полицейски органи при условията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс…

… Горестоящите ръководители нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.“

Очевидно Рашков брутално нарушава Закона за МВР и се опитва да влияе на разследването, за което прокуратурата спокойно може да се самосезира.