Росен Плевнелиев: Избори през юли ще са грешка, трябва програма за една година напред

0
51
Бившият президент Росен Плевнелиев КАДЪР: Би Ти Ви

Хората ще побеснеят, ако се наложи пак да гласуват, казва предишният президент

Нови избори през юли биха били огромна грешка. Хората ще побеснеят, ако се наложи пак да гласуват. Трябва да има програма поне за една година напред, каза в предаването „Тази сутрин“ по Btv предишният президент Росен Плевнелиев.

Но и не смятам, че трябва да има избори две в едно или три в едно с референдум през местните избори. Ако ще се правят избори две в едно, нека да е със следващите европейски. Там има много голям смисъл и „Възраждане“ да закачат референдума си, каза Плевнелиев.

Според него има два хода за първият мандат – програмно политическо правителство или програмно експертно правителство.

Бойко Борисов и Кирил Петков трябва да подтиснат егото си и да работят съвместно на високи обороти – как да се намали дефицитэт на 3%, как да влезем в еврозоната и Шенген. Трябва да се работи по ключови реформи, категоричен бе президентът.

На въпроса на водещия дали има външна намеса за съставяне на кабинет, Плевнелиев отговори така: „Много би ми се искало да има, но няма. Европейският съюз се е предал с това, което вижда у нас. България ще изгуби 10 милиарда по начина, по който е тръгнала и ще се превърне в донор на Украйна. Да бъдат така добри двете формации и да разберат какво ще правят – колективно самоубийство или правителство, призова Плевнелиев.

Относно взрива срещу автомобила, в който е пътувал главния прокурор Иван Гешев и семейството му вчера, президентът Плевнелиев определи случая като покушение срещу институцията и демокрацията на държавата.

Това е една ужасяваща атака, която е нечовешка и се обръщам към всички да си дадат сметка какво се е случило, трябва да се сплотим и да изобличим извършителите.

Никой не гледа на страната ни като нещо добро. Миналата седмица бях на икономическия форум в Делхи. Там трима министър-председатели на Гърция, Албания и Косово определиха България като неуправляема, изпаднала в хаос, държава, която няма добро име и репутация.

Всеки смята, че мафията у нас се завръща с пълна сила. Счупихме репутацията на България за три години, посочи Плевнелиев.