Росен Плевнелиев: Радев ще допусне голяма грешка, която не отива на никой президент

0
198
президент
Росен Плевнелиев

За съжаление не очаквам Радев да помъдрее, да стане по-благороден, да стане президент на всички българи, казва той

Президентът Румен Радев ще допусне грешка, ако в края на мандата си застане зад политически проект. Това коментира пред БНР президентът на България (2021 – 2017) Росен Плевнелиев.

„Убеден съм, че президентът Радев ще допусне тази голяма грешка, която не отива на никой президент, но в края на 2026 и началото на 2027 г. ще се бори за промяна в държавата и ще застане зад политически проект“, прогнозира Плевнелиев в предаването „12+3“.

Той припомни, че предшествениците му Георги Първанов, Желю Желев и Петър Стоянов са направили този опит и той е бил неуспешен.

„От научените уроци разбрах едно, разговарял съм с много президенти, с които съм работил, не му отива на един президент, а и народът няма да го разбере и няма да го подкрепи, да се върне в политическа партия или да се върне във властта. Това ще изпрати много тежко послание към хората, че всъщност президентът е бил във властта като държавен глава, за да подготви своя политически проект“, каза Росен Плевнелиев.

И допълни: „Държавният глава, ако е разбрал Конституцията, е президент на всички и след края на мандата остава президент, това е, което трябва да направи един президент. Той ще направи тази грешка, която не е добре за България. И Желев, и Стоянов, и Първанов, заставяйки след края на мандата зад проекти и подкрепяйки политически партии, не успяха“.

Росен Плевнелиев коментира настоящата политическа ситуация с размяна на реплики, че „очевидно има тежко политическо напрежение“.

„Това, което виждам, че за да се случи напрежение, значи има движение отдолу в пластовете в политическото разпределение на властта. Политическите партии, които управляват и подкрепят правителството, виждат, че президентът Радев, а той не го и опровергава с всички внушения, които прави, че рано или късно ще се идентифицира с политически проект и ще поиска властта. За мен това е елементарното обяснение. Още по време на кметските избори хора на президента обикаляха в страната и имаше много индикации“, коментира президентът на България 2012 – 2017.

„За мен Радев прави опит да бъде българския Орбан или Тръмп. За съжаление, не очаквам той да помъдрее, да стане по-благороден, да стане президент на всички българи. Нека погледнем фактите пред очите на народа. Считам като голяма грешка на управляващите, че лицето, санкционирано по Магнитски – Пеевски, по някакъв начин се отъждествява с ролята на говорител на правителството. Съветвал съм Денков и с Мария Габриел да имат истински говорител“, коментира активността на Пеевски Росен Плевнелиев.

И заяви:

„Аз не оправдавам действията на този български политик, санкциониран от стратегически партньор на България – САЩ, и съм нещастен от този факт, и не разбирам защо е толкова лоша комуникационната стратегия на правителството, както и на другите политически партии. Така че се оставят този политик, с липса на всякакъв интегритет, да се изживява като говорител на правителството и НС“.

„Ще се радвам всички управляващи да са под светлината на прожекторите, за всякакви форми на липса на интегритет – корупция, търговия с влияние. И считам, че това важи с пълна сила за всички – Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, като се стигне до президента Румен Радев. Всички те дължат отговор на въпроси – има ли сянка на съмнение за техни действия. Дължат се отговори за това, което се е случило с тези имоти и дали в президентската институция се акумулират пари за бъдещ политически проект“, каза Плевнелиев.