Росен Желязков: Австрия не може да ни налага допълнителни условия за Шенген

0
38
Росен Желязков

Не мисля, че която и да е държава има мандат от ЕП, ЕК да поставя условия, които стоят извън критериите за членство, обяви председателят на парламента

„Позицията ни и в момента е, че очакваме да се присъединим към Шенген изцяло – по сухопътен и въздушен път, отговаряме на критериите. Не мисля, че една държава-членка може да налага каквито и да било условия, защото това означава, че говори от името на всички държави в ЕС, без да има мандат. Аз не мисля, че която и да е държава има мандат от ЕП, ЕК да поставя условия, които стоят извън критериите за членство в Шенген.“

Това каза шефът на Народното събрание Росен Желязков по повод появилата се вчера информация, че Австрия е готова да вдигне ветото си за Шенген по отношение на въздушната граница, ако страната ни засили охраната на ГКПП-ата, приеме бежанци и др, пише „24 часа“.

Запитан притеснява ли се от вето върху бюджета, отвърна: Не искам да мисля отсега.

Трудно ми е да прогнозирам какви ще са промените между двете четения на конституцията. Надявам се авторите да се съобразят с обществените обсъждания, коментира Желязков.

А запитан дали ще бъде разширен кръгът на лицата, които могат да бъдат служебни премиери, каза: Моето мнение е, че трябва. Аз няма да внасям предложение, нека видим какви са другите. Но е добре, колкото по-широк е този кръг от лица и може да гарантира устойчивост на служебния кабинет, а от друга страна да не създава усещането, че се влиза в теми и компетенции, които не са в правомощията на това Народно събрание.