Росен Желязков: Изборите приключиха днес, надявам се на конструктивен разговор между групите

0
23
Росен Желязков Снимка: 24 часа

Обществото очаква стабилност и сигурност и ние сме длъжни да отговорим на тези очаквания, заяви председателят на парламента

Приключи следизборната кампания. Изборите приключиха днес, дано не влезем в нова предизборна реторика. Политическият процес се отключи днес, влизаме и в конституционната процедура.

Това бе първият коментар на новия председател на парламента Росен Желязков пред медиите.

Той самият няма лични пожелания за поста. Очакванията му са да заработи НС.

Надявам се разговорът между парламентарните групи да бъде конструктивен, защото обществото очаква стабилност и сигурност и ние сме длъжни да отговорим на тези очаквания. Надявам се, че политическият разговор, колкото и чуплив да е той, може да доведе до нещо по-различно от последните парламенти, коментира председателят на НС.

Приоритетите, които Желязков изброи са: домашното насилие, КПКОНПИ, НПК, законопроектите по ПВУ. По тях той не очаквал тежка политическа дискусия и препирни. На въпрос за главния прокурор обясни, че е важно да се спазва принципът на разделението на властите.

Очакванията на хората са да преодолеем този стигматизиран в последните месеци диалог в посока решаване на тези въпроси, допълни той. Хората очаквали и действия по сформирането на редовен кабинет, който би могъл да реши тежките проблеми в държавата.

Животът на парламента зависи от самия парламент, каза шефът на НС. Но сподели, че днешната дискусия не го прави оптимист, че тонът ще е изключително балансиран.

Ако бъде внесен проект за решение за почивен ден в петък, както поискаха от ДПС, той ще бъде разгледан, няма и постоянни комисии още, уточни Желязков. Можело обаче да има парламентарен контрол.

Ако е за дълго, ще го мисля – отговори Желязков на въпрос как охраната на НСО, която по закон му се полага като председател, ще промени живота му./24 часа