Росен Желязков пред Роберта Мецола: Присъединяването към Шенген до края на годината е приоритет на България

0
179
Росен Желязков и Роберта Мецола Снимка: НС

Те участват в Конференцията на председателите на парламентите на държавите, членки на ЕС

Присъединяването към Шенген до края на годината е сред основните приоритети на България, а страната ни високо оценява подкрепата на Европейския парламент по тази тема. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

„Присъединяването на България към Шенген ще допринесе за сигурността и единството в ЕС и ще е от полза на българските граждани и бизнес”, подчерта Желязков. Той допълни: „Работим в тясно сътрудничество с Румъния и споделяме виждането, че двете страни трябва да се присъединят едновременно към шенгенското пространство, тъй като следват една и съща процедура и критерии”.

Роберта Мецола заяви, че парламентът подкрепя безусловно членството на България в Шенген, защото страната е покрила всички критерии за това.

От своя страна Желязков отбеляза, че България разчита на подкрепа от Европейската комисия и партньорите за укрепване на българско-турската граница. „Смятаме, че сигурността на тази граница е от голямо значение за всички европейски страни и техните граждани”, каза той.

Председателят на НС посочи, че България е активно ангажирана в усилията на международната общност за спиране на руската агресия срещу Украйна. „Подкрепата за Украйна е подкрепа за демократичния и основан на правила международен правов ред, отстояването на европейските ценности, суверенното право на всяка държава сама да определя пътя си на развитие и геополитическа ориентация”, заяви той.

Роберта Мецола и Росен Желязков участват в Конференцията на председателите на парламентите на държавите членки на Европейския съюз в Прага, Чехия.